U Portugalu sankcionirana vlada, u Španjolskoj debakl dvije najjače stranke

tačno.net
Autor 26.5.2014. u 08:04

U Portugalu sankcionirana vlada, u Španjolskoj debakl dvije najjače stranke

“Socijalistička stranka je prva stranka u Portugalu. Ona je spremna vladati u Portugalu. Vlada je došla do kraja svog mandata”, kazao je glavni tajnik PS-a Antonio Jose Seguro

LISABON/MADRID – Koalicija desnog centra na vlasti u Portugalu izgubila je u nedjelju europske izbore od oporbenih socijalista, čime su građani kaznili njezinu politiku štednje, dok su u Španjolskoj dvije najjače stranke, narodna i socijalistička, doživjele pravi debakl.

U Portugalu, socijalistička stranka nalazi se u vodstvu s 31,45 posto glasova, po gotovo kompletnim rezultatima. Na drugom je mjestu vladina koalicija desnog centra s 27,7 posto, što je pad od preko 12 postotnih bodova u odnosu na izbore 2009., pokazuju rezultati.

Vladina koalicija koju čine Socijaldemokratska stranka i konzervativna CDS tako je ostala ispod 30 posto, bilježeći svoj najgori rezultat na europskim izborima.

“Socijalistička stranka je prva stranka u Portugalu. Ona je spremna vladati u Portugalu. Vlada je došla do kraja svog mandata”, kazao je glavni tajnik PS-a Antonio Jose Seguro.

Od ukupno 54 zastupnika koliko ih Španjolska šalje u Europski parlament, Narodna stranka desnog centra i Socijalistička stranka daju 16 odnosno 14 zastupnika. Dosad su ih narodnjaci imali 24 a socijalisti 23, što znači da je svaka od njih izgubila oko trećine svojih mjesta u EP-u.

Umjesto njih, mjesta su dobile manje stranke poput Podemosa, koji ulazi u EP s pet zastupnika i Ujedinjena ljevica koja je dobila šest mjesta.

U sjeveroistočnoj regiji Kataloniji, dvije separatističke stranke osvojile su najviše glasova – Republikanska ljevica 23,67 posto a Koalicija za jedinstvo 21,86 posto.

novilist.hr

tačno.net
Autor 26.5.2014. u 08:04