U Pragu veliko okupljanje krajnje desnice, policija na nogama

tačno.net
Autor 16.12.2017. u 09:26

U Pragu veliko okupljanje krajnje desnice, policija na nogama

foto: Getty

Skupina europskih političkih stranaka krajnje desnice trebala bi se u subotu sastati na zajedničkoj konferenciji u glavnom gradu Češke Pragu, na sastanku koji bi mogao biti popraćen brojnim najavljenim manifestacijama protiv ksenofobije.

Pokret za Europu nacija i sloboda (MENL) okuplja zajedno Nacionalnu frontu francuske čelnice Marine Le Pen, čelnika austrijske Slobodarske stranke Heinz-Christiana Strachea, Lorenza Fontanu iz talijanske regionalističke Sjeverne lige te nizozemskog desničarskog čelnika Geerta Wildersa iz Nizozemske stranke za slobodu. Na sastanku bi se trebali naći i poljski desničarski čelnik Michal Marusik kao i Marcus Pretzell iz njemačke desničarske Alternative za Njemačku (AfD), kao i Janice Atkinson, bivša članica Stranke za neovisnost Velike Britanije (UKIP).

Sve njih u Prag je pozvala nova pojava na desničarskoj političkoj sceni Tomio Okamura, čija je antiimigrantska stranka u Češkoj, nazvana Sloboda i izravna demokracija (SPD), osnovana 2015., dobila 10,6 posto na češkim parlamentarnim izborima u listopadu.

Uoči sastanka politički analitičar Cas Mudde, sa Sveučilišta Georgia u Sjedinjenim Državama kazao je za agenciju Dpa da je MENL “vrlo slabo organizirana skupina, čiji je glavni cilj izvući novce iz Europske unije”.

Skupina je jedva nešto porasla otkako je osnovana 2015., navodi ovaj politički analitičar.

“Ona još uvijek uključuje samo podskupine radikalno desnih stranaka u Europi i u Europskom parlamentu, a nije čak bila sposobna ni profitirati od Brexita”, kaže Mudde.

“Praška konferencija čini se način da se udahne malo novog života ovoj grupaciji uključivanjem nove stranke, koja je bila uspješna na posljednjim izborima, češkog SPD-a”, dodaje Mudde.

Visoke mjere sigurnosti

Češka policija pojačala je mjere sigurnosti nakon što su brojne skupine ljevice najavile prosvjedna okupljanja. Policija će posebno osigurati i osobnu pratnju nizozemskom čelniku Geertu Wildersu, koji je dobio prijetnje smrću zbog svojih prijedloga koji su neprijateljski orijentirani prema islamu.

Tomio Okamura, čelnik češke desničarske stranke, rođen u Tokiju, dobio je deset posto potpore birača zahvaljujući svom antiimigrantskom i protueuropskom diskursu, poduprla ga je i Marine Le Pen, a uživa potporu i češkog predsjednika Miloša Zemana, koji dolazi s ljevice, no poznat je po svojim proruskim, prokineskim i antimuslimanskim stajalištima. Zeman je prošlog vikenda prisustvovao i stranačkom kongresu SPD-a.

Češka, koja se oštro suprotstavlja europskom sustavu kvota kada su u pitanju migranti, prihvatila je na temelju svog programa na svome tlu 12 izbjeglica, ističe agencija AFP.

Razne češke političke stranke profitiraju na strahu od terorizma i potencijalnih socijalnih troškova te su svoju izbornu kampanju temeljile na protumuslimanskim i protuimigrantskim osjećajima.

index.hr

tačno.net
Autor 16.12.2017. u 09:26