U pucnjavi u SAD ubijeno 13 ljudi, među njima i napadač

tačno.net
Autor 17.9.2013. u 08:19

U pucnjavi u SAD ubijeno 13 ljudi, među njima i napadač

REUTERS

Napadač koji je ubijen u zgradi komande Mornarice u Vašingtonu, pošto je ubio najmanje 12 ljudi, identifikovan je kao bivši vojnik Mornarice Aron Aleksis (34), javio je BBC. Vlasti su saopštile da nema naznaka da je bio povezan s terorističkim grupama.

Predsednik SAD Barak Obama je naredio da se zastave spuste na pola koplja u znak žalosti u Beloj kući i na Kapitol Hilu. Rekao je da “žali zbog još jednom masovnog ubistva” i osudio “kukavički akti”.

Aleksis je poreklom iz Teksasa i bio je rezervista u Ratnoj mornarici od 2007. do 2011. U mornarici je radio u logističkoj podršci u Fort Vortu u Teksasu. Mornaricu je napustio u januaru 2012, za sada se ne zna zbog čega. FBI je potvrdio da je reč o bivšem vojniku.

Iako zvanično nije saopšteno zašto je Aleksis napustio mornaricu, agencija Rojters je, pozivajući se na zvaničnika mornarice, navela da je on otpušten posle niza “kršenja vojne discipline”.

Istovremeno, gradonačelnik Vašingtona Vinsent Grej je izjavio da je u napadu 13 osoba poginulo, uključujući i napadača. Grej je, na konferenciji za novinare, dodao da se pretpostavlja da je 12 osoba, a možda i više, ranjeno.

Obustavljena je potraga za eventualnim pomagačima, jer je ustanovljeno da iza napada stoji samo Aleksis. Policija je tragala za više osoba, za koje se sumnjalo da su umešane u napad. Radilo se o osobama obučenim u maskirnu uniformu, ali je FBI u utorak ujutro objavio da je ta potraga obustavljena.

Prema izjavama očevidaca, naoružani napadač otvorio je vatru s četvrtog sprata zgrade, pucajući u ljude u kantini na prvom spratu zgrade.

Zbog napada su pojačene mere bezbednosti u celom Vašingtonu, posebno na Kapitolu i u Beloj kući.

Aerodrom “Ronald Regan” u američkoj prestonici zbog ovog incidenta zatvoren je za saobraćaj.

SE

tačno.net
Autor 17.9.2013. u 08:19

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija