U Rusiji održani novi protesti protiv rata u Ukrajini, uhapšeno više od 170 demonstranata

FENA
Autor 3.4.2022. u 09:18

U Rusiji održani novi protesti protiv rata u Ukrajini, uhapšeno više od 170 demonstranata

Foto: OVD Info Russia/Twitter

Više od 170 ljudi uhapšeno je u subotu u Rusiji zbog protesta protiv ruske ofanzive u Ukrajini, saopćila je nevladina organizacija OVD-Info, specijalizirana za praćenje hapšenja u zemlji.

U subotu je tokom mirnih protesta protiv ruske ofanzive na Ukrajinu u moskovskom parku Zarjadje blizu Kremlja uhapšeno više od 20 ljudi, a hapšenja su provedena i tokom sličnog skupa održanog u Sankt Peterburgu.

U Moskvi je mirni protest zakazan jutros u parku Zarjadje, blizu Kremlja. Nedugo nakon što su se demonstranti okupili, policija je počela s hapšenjem svih koji su sjedili na klupama u parku.

“Ne ratu u Ukrajini!” uzvikivala je mlada žena koju je odvela policija.

Novinari su saopćili da je oko parka i nedaleko od Kremlja bilo raspoređeno više od 30 policijskih kombija. Protesti protiv rata u Ukrajini za subotu su putem društvenih mreža najavili aktivisti, protivnici ruske ofanzive na Ukrajinu iz tridesetak ruskih gradova, od Vladivostoka do Sočija.

Organizatori su u saopćenju istaknuli da mirnim protestima žele izraziti nezadovoljstvo zbog “kolapsa ruske ekonomije” te da protestuju “protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina” i da se zalažu za oslobađanje iz zatvora njegovog protivnika Alekseja Navalnog.

“Rusija zaslužuje mir, demokratiju i prosperitet”, napisali su.

Kršeći zabranu organiziranja demonstracija, koju su donijele ruske vlasti, pacifisti se s vremena na vrijeme okupljaju u raznim dijelovima Rusije da bi osudili vojnu intervenciju u Ukrajini.

klix.ba

FENA
Autor 3.4.2022. u 09:18