U Siriji objavljena pobeda Asada

tačno.net
Autor 28.5.2021. u 08:28

U Siriji objavljena pobeda Asada

foto: AP

Sirijski predsednik Bašar al Asad (Bashar al-Assad) pobedio je na predsedničkim izborima koje Zapad i opozicija smatraju nelegitimnim, obezbedivši četvrti sedmogodišnji mandat.

Predsednik parlamenta Hamuda Sabah (Hammouda Sabbagh), na konferenciji za novinare u četvrtak uveče 27. maja, saopštio je da je Asad osvojio 95,1 odsto glasova.

Prema njegovim rečima odziv birača bio je 78,66 odsto, preneo je Rojters.

Asad je formalno imao dva protivkandidata koji mu nisu predstavljali pretnju, naveo je AP, bivšeg ministra i bivšeg opozicionara.

Nezavisnih posmatrača nije bilo.

Svetske agencije javljaju da su nakon objavljivanja rezultata na ulice Damaska izašle hiljade Asadovih pristalica slaveći.

Izbori su održani u skladu s Ustavom Sirije, suprotno Rezoluciji 2254 Saveta bezbednosti UN, kojom su članice tog tela jednoglasno podržale politički proces i “mapu puta” ka miru, koji počinje izradom nacrta novog ustava, a završava se organizovanjem izbora uz nadzor UN.

AP javlja da glasanja nije bilo na severozapadu i severoistoku Sirije, u oblastima pod kontrolom pobunjenika ili boraca predvođenih Kurdima, gde živi najmanje osam miliona ljudi, uglavnom raseljenih.

Asadu je ovo četvrti predsednički mandat u zemlji razorenoj desetogodišnjim građanskim ratom.

U ratu koji još nije završen raseljena je polovina od 23 miliona predratnog stanovništva Sirije. U sukobima je poginulo oko 500.000 ljudi.

Bašar al Asad je došao na vlast 2000. godine kada mu je umro otac koji je Sirijom vladao 30 godina.

RSE

tačno.net
Autor 28.5.2021. u 08:28