U Skoplju treća noć nasilnih prosvjeda protiv pomilovanja političara

tačno.net
Autor 15.4.2016. u 08:54

U Skoplju treća noć nasilnih prosvjeda protiv pomilovanja političara

Prosvjednici pristaše oporbe u sve nemirnijoj Makedoniji prosvjedovali su u četvrtak u Skoplju treću večer zaredom nakon što je predsjednik Gjorge Ivanov pomilovao političare optužene za korupciju i ilegalno prisluškivanje

Prosvjednici pristaše oporbe u sve nemirnijoj Makedoniji prosvjedovali su u četvrtak u Skoplju treću večer zaredom nakon što je predsjednik Gjorge Ivanov pomilovao političare optužene za korupciju i ilegalno prisluškivanje.

Tisuće pristaša oporbe i pristaša vlade održali su odvojene skupove kako bi prosvjedovali protiv pomilovanja dužnosnika sa suprotne strane.

Pristaše oporbe koji su nosili natpise »Bez pravde, nema mira« kratko su se naguravali s policijom koja im je zapriječila put i bacali kamenje, no bilo je mirnije nego u srijedu kad je jedan od predsjedničkih ureda bio napadnut.

Britanski ministar za europske poslove David Lidington rekao je u četvrtak da je Ivanovljevo pomilovanje »stvar za značajnu zabrinutost« i zatražio od njega da nađe »načina da izmijeni tu odluku«.

U Makedoniji, siromašnoj balkanskoj zemlji od 2 milijuna stanovnika, počela su previranja nakon što je čelnik oporbe socijaldemokrat Zoran Zaev optužio premijera iz konzervativne stranke VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog i njegova šefa obavještajne službe Sašu Mijalkova u veljači prošle godine za organizaciju prisluškivanja više od 20.000 ljudi.

Oporba je rekla da su telefonske vrpce otkrile državnu kontrolu novinara, sudaca, zapošljavanja u javnom sektoru kao i namještanje izbora u Makedoniji koja teži priključenju i EU-u i NATO-u.

U skladu s dogovorom pod pokroviteljstvom EU-a postignutim prošle godine u pokušaju okončavanja krize, imenovan je posebni tužitelj i Gruevski se složio s održavanjem prijevremenih izbora koji se očekuju u lipnju.

Gruevski se u četvrtak distancirao od Ivanovljeva pomilovanja: »To je protiv onoga za što se zalažemo. Oni koji su kršili zakon trebaju odgovarati za to«.

novilist.hr

tačno.net
Autor 15.4.2016. u 08:54