U Sloveniju preko noći ušao do sada najveći izbjeglički val

tačno.net
Autor 22.10.2015. u 10:35

U Sloveniju preko noći ušao do sada najveći izbjeglički val

Foto: Reuters

Na slovensko-hrvatsku granicu tijekom noći i jutra došao je do sada najveći izbjeglički val, ukupno 12.600 ljudi, dok je s druge strane odlazak onih koji se u zemlji već nalaze izbjegličkim centrima prema Austriji manji od priljeva, navode slovenski mediji prema policijskim izvorima.

Najviše migranata došlo je blizu graničnog prijelaza Harmica-Rigonce, dok je njih oko 700 prešlo u Sloveniju kod graničnog prijelaza Zavrč/Dubrava Križovljanska, gdje su bili dovezeni autobusima, a taj je granični prijelaz sada zatvoren.

Procjenjuje se da je između dvije i tri tisuće osoba prešlo ili prelazi zelenu granicu kod graničnog prijelaza Harmica/Rigonci. Oni su na granicu došli oko 4 ujutro, a zbog velikog broja migranata ponegdje dolazi do smetnji u željezničkom i cestovnom prometu, navodi policijska uprava Novo Mesto.

Slovenija o dolasku do sada najveće skupine izbjeglica na zelenu granicu nije bila obaviještena, tvrde u slovenskoj policiji.

Migranti su granicu prešli pješice i za sada ostaju na tom području, dok će kasnije biti upućeni u Šentilj.

Prijelaz Harmica-Rigonce zatvoren je za promet. Željeznički promet između Slovenije i Hrvatske i dalje je u prekidu, dok je promet na liniji Maribor – Spielfeld koji je neko vrijeme zbog migranata bio prekinut sada opet uspostavljen, ali su mogući novi prekidi.

Slovenski mediji navode jutros da su austrijski prihvatni kapaciteti na njenoj južnoj granici prema Sloveniji gotovo popunjeni, ali da Austrija najavljuje da će ih povećati, pa se prihvat migranata iz Slovenije do daljnjega nastavlja.

RSE

tačno.net
Autor 22.10.2015. u 10:35