U slovenskom parlamentu ponovo “drugovi” i “drugarice”

tačno.net
Autor 19.9.2014. u 08:54

U slovenskom parlamentu ponovo “drugovi” i “drugarice”

U novom slovenskom parlamentu ponovo se nakon 25 godina mogu čuti izrazi “drug” i “drugarica” kojima se međusobno oslovljavaju zastupnici Udružene ljevice, stranačke grupacije što se zauzima za stvaranje “socijalizma 21. stoljeća”, nastale na valu protesta koji su prije dvije godine zemlju i srušili vladu tadašnjeg premijera Janeza Janše.

Stranka je na evropskim izborima u maju osvojila 5,9 posto glasova, ali nije uspjela dobiti zastupnika u Evropskom parlamentu. Na julskim parlamentarnim izborima s istim je postotkom glasova dobila dvije zastupnice i dva zastupnika, što je bilo prilično iznenađenje. 

Njeni su parlamentarci u četvrtak u raspravi o imenovanju nove vlade premijera Miru Cerara, univerzitetskog profesora prava nazivali “kolegom”, dok su se međusobno oslovljavali “drug” i “drugarica” ili “gospođa drugarica” i “gospodin drug”. 

Udružena ljevica usprotivila se Cerarovoj namjeri da nastavi s privatizacijom državnih firmi i upozorila da će tražiti njegovu ostavku ako ne zabrani uzgoj pasa za borbe koje su u Sloveniji zabranjene. 

Obnovi komunističke ikonografije i izraza najoštrije se protivi najjača opoziciona Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše koja bivšoj premijerki Alenki Bratušek zamjera da je stvorila društvenu atmosferu za takve pojave. 

Stranka bivšeg premijera obavijestila je predsjednika nove Evropske komisije Jeana Claudea Junckera da se Bratušek fotografirala s crvenim zvijezdama petokrakama, simbolom jugoslavenskog komunizma i da je jednom zgodom pjevala pjesmu Bandiera Rossa, što je po ocjeni slovenskih konzervativnih stranaka diskvalificira za visok položaj u komisiji.

klix.ba

tačno.net
Autor 19.9.2014. u 08:54

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija