U snježnoj oluji troje mrtvih, stotine povrijeđenih

tačno.net
Autor 9.2.2014. u 08:31

U snježnoj oluji troje mrtvih, stotine povrijeđenih

U snježnoj oluji koja je pogodila Japan i donijela najveće snježne padavine u posljednje dvije decenije, dosad je troje ljudi poginulo i 500 povrijeđeno, objavili su u subotu japanski mediji.

Zbog nevremena je otkazano više od 740 letova, a bez električne energije je ostalo oko 40.000 domaćinstava, nakon što je meteorološka služba izdala upozorenje na opasnost od velike snježne oluje na području glavnog grada, prenosi agencija AFP.

U Tokiju je u petak napadalo 22 centimetra snijega, što je prvi put od 1994. godine da je u tom gradu snježni pokrivač bio veći od 20 centimetara.

Očekuju se snježne padavine i u subotu i nedjelju u Japanu, pa su nadležne službe pozvale građane da ne izlaze napolje ukoliko to nije neophodno.

Zbog snježnih padavina u petak su otkazana 742 leta, a očekuje se da će u nedjelju biti otkazano još letova s  japanskih aerodroma.

Zbog snijega su privremeno zatvoreni aerodromi u Hirošimi i Kagavi na zapadu zemlje.

Pored toga, japanske željeznice su privremeno obustavile polaske brzih vozova “Šinkasen” na zapadu Japana, što je poremetilo planove više od 100.000 putnika, objavili su lokalni mediji, prenosi agencija Tanjug.

slobodnaevropa.org

Tagovi:
tačno.net
Autor 9.2.2014. u 08:31