U Tunisu kriza ne jenjava, predsjednik smijenio i ministra odbrane

tačno.net
Autor 27.7.2021. u 09:04

U Tunisu kriza ne jenjava, predsjednik smijenio i ministra odbrane

foto: Reuters

Tuniski predsjednik Kais Saied smijenio je ministra odbrane u ponedjeljak, dan nakon što je zbacio premijera i suspendovao parlament, uvukavši mladu demokratiju u ustavnu krizu usred pandemije.

Ulični sukobi izbili su u ponedjeljak ispred parlamenta zabarikadiranog vojskom, nakon što je Saied smijenio premijera Hichema Mechichija i naredio zatvaranje parlamenta na 30 dana, što je potez koji je najveća politička stranka Ennahdha proglasila “pučem”.

Mechichi je rekao da će predati vlast čovjeku kojeg je izabrao predsjednik, u svojim prvim komentarima nakon šokantnog poteza.

Saied je izjavio da je “donio potrebne odluke da spasi Tunis, državu i narod Tunisa”, nakon uličnih protesta u više gradova protiv vladinog rješavanja pandemije Covid u sjevernoafričkoj zemlji.

Predsjednik, koji prema ustavu kontroliše oružane snage, upozorio je svoje protivnike da ne dižu oružje, prijeteći da će, ako neko “ispali jedan metak, naše snage odgovoriti kišom metaka”.

U ponedjeljak popodne, predsjedništvo je najavilo smjene ministra odbrane Ibrahima Bartajija i Hasne Ben Slimane, vršiteljice dužnosti ministra pravde.

Vojnici su od ranog ponedjeljka blokirali skup u Tunisu, dok su Saiedove pristalice bacale kamenje, boce i vrijeđali pristalice stranke Ennahdhe nadahnute islamistima, čijem je lideru bio zabranjen ulaz u kompleks. Trupe su takođe okružile kancelariju Mechichija.

Kasnije popodne, protesti su zamrli, predsjedništvo je preko noći produžilo policijski čas za borbu protiv koronavirusa i zabranilo okupljanja više od tri osobe.

Dramatičan potez Saieda – deceniju nakon revolucije u Tunisu 2011. godine, koja se često smatra jedinom pričom o uspjehu Arapskog proljeća – dolazi iako ustav uređuje parlamentarnu demokratiju.

To je “državni udar protiv revolucije i protiv ustava”, istakli su iz Ennahdha, vodeće stranke u nestalnoj vladajućoj koaliciji u Tunisu, upozoravajući da će njeni članovi “braniti revoluciju”. Moćni opći sindikat Tunisa (UGTT) koji je odigrao ključnu ulogu u pobuni 2011. godine, rekao je da je predsjednik djelovao “u skladu” s ustavom kako bi “spriječio neposrednu opasnost i obnovio normalno funkcionisanje” države.

Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarao je u ponedjeljak telefonom s predsjednikom Tunisa tražeći od njega da poštuje demokratiju i “održava otvoreni dijalog sa svim političkim akterima i narodom Tunisa”, rekao je State Department.

Europska unija apelirala je na ljude da poštuju “vladavinu zakona” i “izbjegavaju svako pribjegavanje nasilju”, dok je bivši kolonijalni vladar Francuska tražio brzi povratak u “normalno funkcionisanje” vlade. Rusija je rekla da prati situaciju, dok je Turska, čija vlada podržava Ennahdhu, pozvala na obnavljanje “demokratskog legitimiteta”.

Kriza je uslijedila nakon višemjesečnog zastoja zbog nesuglasica između predsjednika, premijera i šefa Ennahdhe Racheda Ghannouchija, što je onemogućilo adekvatnu reakciju na pandemiju, jer su smrtni slučajevi narasli na jednu od najviših svjetskih stopa po glavi stanovnika. Više od 18.000 ljudi umrlo je od koronavirusa u državi od 12 miliona ljudi.

Policija je takođe zatvorila lokalni biro katarske televizije Al Jazeera, rekao je direktor mreže Tunis Lotfi Hadži, upozoravajući da je “ono što se događa vrlo opasno, to je dokaz da je sloboda štampe ugrožena”. Medijska organizacija Reporteri bez granica osudila je taj potez, dok ga je Amnesty International nazvao “duboko zabrinjavajućim presedanom koji ukazuje na to da su ljudska prava u opasnosti”.

Otkako je Saied izabran 2019. godine u sukobu je s Mechichijem i Ghannouchijem, koji je ujedno i predsjednik parlamenta. Rivalstvo je blokiralo imenovanja ministara i preusmjerilo resurse sa rješavanja mnogih ekonomskih i socijalnih problema Tunisa. Saied je rekao da će izvršnu vlast preuzeti “uz pomoć” vlade čijeg će novog premijera imenovati sam.

U deset godina otkako je narodna revolucija u Tunisu srušila diktatora Zine El Abidine Ben Alija, Tunis je imao devet vlada. Neke traju samo nekoliko mjeseci, ometajući reforme potrebne za obnavljanje ekonomije i loših javnih usluga u zemlji.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor 27.7.2021. u 09:04