U Turskoj nakon 238 dana štrajka glađu umrla odvjetnica Ebru Timtik

N1
Autor 29.8.2020. u 09:44

U Turskoj nakon 238 dana štrajka glađu umrla odvjetnica Ebru Timtik

Foto: avaz.ba

Nakon 238 dana štrajka glađu u Istanbulu je umrla turska odvjetnica koja je tako tražila “pravedan proces” nakon što je osuđena za terorizam.

“Umrla je Ebru Timtik iz našeg odvjetničkog ureda”, napisali su kolege na Twitteru. Imala je 42 godine.

Prošle godine je osuđena na više od 13 godina zatvora zbog “pripadnosti terorističkoj organizaciji”. U veljači je tražeći novi proces počela štrajk glađu.

Ebru Timtik je pila samo zaslađenu vodu, biljne čajeve i vitamine, a u trenutku smrti je imala 30 kilograma”, rekla je njezina obitelj.

U petak je došlo do kratkog sukoba osoba bliskih odvjetnici i policije pri prolasku vozila sudske medicine s njezinim tijelom.

Policajci su upotrijebili suzavac i štitovima odguravali okupljene, prenosi AFP. Ispred zatvora je u petak ipak organizirano odavanje počasti i zatim pogrebna molitva.

Više stotina osoba je skandiralo “Ebru Timtik je besmrtna”, javlja AFP.

Uz Aytaca Unsala, koji također štrajka glađu u zatvoru, Ebru Timtik je bila članica Udruženja suvremenih pravnika, specijaliziranog za obranu politički osjetljivih slučajeva.

Turske vlasti optužuju to udruženje da je povezano s marksističko-lenjinističkom organizacijom DHKP-C, skupinom koja je počinila nekoliko atentata i koju Ankara i zapadni saveznici nazivaju “terorističkom”.

Ebru Timtik je među ostalima zastupala obitelj Berkina Elvana, mladića koji je umro 2014. od posljedica ranjavanja tijekom protuvladinih prosvjeda u parku Gezi 2013. godine.

Prošlog mjeseca je sud u Istanbul odbio osloboditi Ebru Timtik, usprkos liječničkom nalazu. U kolovozu je sličan zahtjev podnijet Ustavnom sudu, također bezuspješno.

U srpnju su Ebru Timtik i Unsal prebačeni u dvije bolnice. Smrt odvjetnice je potresla brojne predstavnike civilnog društva u Turskoj i u Europi.

ba.n1info.com

N1
Autor 29.8.2020. u 09:44