U Turskoj privođenje pisca Adnana Oktara i njegovih pristalica

tačno.net
Autor 11.7.2018. u 09:06

U Turskoj privođenje pisca Adnana Oktara i njegovih pristalica

Foto: AFP

Turska policija pokrenula je u srijedu akciju privođenja 235 ljudi povezanih sa piscem i televizijskim voditeljem Adnanom Oktarom povodom optužbi o formiranju kriminalne grupe, prevari i seksualnom zlostavljanju, saopštile su snage reda u Istanbulu.

U saopštenju se navodi da racije provodi odjeljenje za finansijski kriminal. Agencija Anadolija prenijela je da akcija traje u pet provincija.

Policija je u srijedu rano ujutro pretresla Oktarovu kuću u azijskom dijelu Istanbula i privela njega i njegove čuvare, javio je list Sabah.

Tursko regulatorno tijelo za televiziju u februaru je suspendovalo Oktarove programe, koji su se bavili teološkim raspravama i plesom. Regulatori su rekli da se ovim sadržajima krše propisi o jednakosti polova i prava žena.

Oktar je bio domaćin emisija na svom televizijskom kanalu A9, na kojem je diskutovano o islamskim vrijednostima i ponekad plesao sa mladim ženama.

On je 2006. godine napisao Atlas stvaranja pod imenom Harun Jahja. U tom djelu je tvrdio da je Darvinova teorija evolucije u korijenu globalnog terorizma. Napisao je više od 300 knjiga, koje su prevedene na 73 jezika.

RSE

tačno.net
Autor 11.7.2018. u 09:06

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija