U Ukrajini podignute nove barikade, propali pregovori vlade i opozicije

tačno.net
Autor 24.1.2014. u 08:26

U Ukrajini podignute nove barikade, propali pregovori vlade i opozicije

Prosvjednici su tokom minule noći u Kijevu podizali nove barikade nezadovoljni kako je protekao drugi krug pregovora između predsjednika Viktora Janukoviča i trojice vođa opozicije.

Iako se očekivalo da će jučerašnji pregovori donijeti kakvo-takvo rješenje situacije koja već dva mjeseca drži građane na ulicama, a odnijela je i žrtve, lideri opozicije vratili su se od Janukoviča, nakon gotovo pet sati razgovora, praznih ruku.

„Rekao je ‘ne’ zahtjevu za ostavkom njega i kabineta i raspisivanju izbora“, kazao je jedan od vođa opozicije, Vitalij Kličko, okupljenoj masi koja se jučer u poslijepodnevnim satima na njegove apele pristala smiriti dok su čekali rezultate njihova zahtjeva da predsjednik u 24 sata raspiše izbore.

„Sati razgovora potrošeni su u ništa. Nema smisla sjediti za stolom i pregovarati s nekim ko je i onako odlučio da će vas prevariti. Iskreno želim da ne bude krvoprolića i da ljudi ne budu ubijani… Ja ću preživjeti, ali bojim se da će biti novih smrtnih slučajeva, bojim se toga“, kazao je nekadašnji boksač koji je okrenuo politici.

Oštra retorika došla je i od strane vlasti, predsjednikov press ured izdao je priopćenje u kojem stoji: „Nažalost, po drugi put, vođe opozicije odbili su dati izjavu kojom osuđuju akcije ekstremista.“

U izjavi se dalje navodi da će se pregovori nastaviti. U srijedu je Kličko prosvjednicima, prije no što je otišao na pregovore s Janukovičem, kazao da će ih voditi u napade ako njihov zahtjev za raspisivanjem izbora ne bude prihvaćen.

„Ja ću biti s ljudima. Ako se treba boriti, ja ću se boriti. Ako treba ići pred metke, ići ću. Ustati ću za ljude, jer želim živjeti u drugačijoj državi.“ Podržan okupljenima koji su mu skandirali nastavio je: „Ako sutra predsjednik ne napravi korak naprijed, mi ćemo napasti.“

U međuvremenu je premijer Mikola Azarov odbio ispričati se za nasilje, za CNN je izjavio da su organi reda djelovali u skladu sa zakonom te da nisu pucali. Policija je reagirala, tvrdi, tek na krajnje akcije i pokušaje svrgavanja vlasti, kazao je dodajući da Ukrajina ne viri iz ruskog džepa.

Portal Ukrajinske Pravde, kijevskih novina, jučer je objavio video na kojem se vide policajci koji su svukli jednog od prosvjednika te ga natjerali da gol stoji u snijegu na -10 stepeni Celzijevih u blizini policijskog autobusa, javlja Reuters.

Nakon ponižavanja i snimanja nesretniku su dopustili ući u autobus, dok ga je jedan policajac udarao u nogu. Policija se ispričala za to djelo, u priopćenju stoji da tragaju za počiniteljima.

 

 

avaz.ba

tačno.net
Autor 24.1.2014. u 08:26