U utrci za nasljednika Therese May deset kandidata

tačno.net
Autor 11.6.2019. u 08:59

U utrci za nasljednika Therese May deset kandidata

foto: Reuters

Britanska premijerka je dala ostavku na mjesto predsjednice Konzervativne stranke, što je izazvalo utrku za njenog nasljednika.

Deset kandidata sudjelovat će u utrci za nasljednika Therese May na čelu Konzervativne stranke i britanske vlade, objavio je stranački parlamentarni klub.

Među kandidatima su glavni favorit, bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, njegov nasljednik Jeremy Hunt, ministar okoliša Michael Gove, bivši ministar za Brexit Dominic Raab, ministar zdravstva Matt Hancock i ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid.

U utrci su i ministar za međunarodni razvoj Rory Stewart, bivša ministrica rada Esther McVey, bivša šefica Donjeg doma britanskog Parlamenta Andrea Leadsom i konzervativni zastupnik Mark Harper.

Čelnika bira 120.000 članova stranke

Prvi krug glasanja među konzervativnim zastupnicima bit će održan se u četvrtak, sve dok se izbor ne suzi na dva kandidatan od kojih će predsjednika moći birati svi članovi stranke, njih oko 120.000.

Velika Britanija bi trebala izaći iz Evropske unije do 31. oktobra i uvjeti izlaska bit će jedno od ključnih pitanja u utrci za čelnika Konzervativne stranke.

Favorit za novog premijera Johnson rekao je u intervjuu za Sunday Times da će odbiti platiti “račun za razvod” u iznosu od 39 milijardi funti, ako EU ne ponudi bolje uslove.

“Uvijek sam smatrao da je vrlo neobično da bi mi trebali pristati izdati ček prije postizanja konačnog sporazuma”, kazao je Johnson.

Michael Gove i Jeremy Hunt smatraju se glavnim konkurentima Johnsonu.

Međutim, Goveovoj kampanji moglo bi naštetiti priznanje da je nekoliko puta uzimao kokain dok je radio kao novinar prije 20 godina.

Bez parlamentarnih izbora

Hunt je, u međuvremenu, pokušavajući naglasiti svoje pregovaračke vještine, rekao da mu je njemačka kancelarka Angela Merkel kazala da će EU biti “spremna na nove pregovore” o sporazumu o Brexitu s novim britanskim čelnikom.

Theresa May je dala ostavku na mjesto predsjednice Konzervativne stranke u petak, što je izazvalo stranačku utrku za njenog nasljednika, ali ne i parlamentarne izbore.

Ona ostaje premijerka do odabira novog vođe konzervativaca, što može potrajati i do dva mjeseca.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 11.6.2019. u 08:59