U Ženevi drugi dan pregovora o miru u Siriji: “Nismo ostvarili mnogo rezultata”

tačno.net
Autor 26.1.2014. u 08:16

U Ženevi drugi dan pregovora o miru u Siriji: “Nismo ostvarili mnogo rezultata”

Pregovarači sirijskog režima i oporbe u nedjelju se ponovno sastaju u Ženevi u drugom krugu pregovora, nakon što su u subotu razgovarali o slanju humanitarnih konvoja u Homs.

Dvije neprijateljske strane između kojih posreduje UN-ov izaslanik Lakhdar Brahimi u sjedištu te međunarodne organizacije trebaju drugog dana pregovora razgovarati o nekoliko tisuća zatvorenika, o nestalima i o civilima otetima u Siriji otkako se prosvjedni pokret koji je počeo u ožujku 2011. prometnuo u krvav građanski rat.

U subotu je Brahimi nakon jutarnjeg kratkog uvoda i dvosatnih razgovora tijekom popodneva ocijenio da je to “dobar početak”, priznavši ipak da “nisu ostvarili mnogo rezultata”.

Oporba je ocijenila da je zahtjev upućen Damasku da odobri prolaz humanitarnim konvojima “ispit” ozbiljnosti režima u pregovorima koji do kraja idućeg tjedna traju u Ženevi.

“Homs je ispit: ako režim ne otvori koridore za ljude koji umiru od gladi, znači da želi vojno, a ne političko rješenje”, rekao je Louai Safi, glasnogovornik oporbene koalicije i član izaslanstva.

Pregovarači sjede jedni nasuprot drugih, ali zasad ne razgovaraju izravno, nego preko Brahimija.

Režim i oporba se razilaze u tumačenju zaključaka Ženeve I: protivnici Bašara al-Asada traže da se u njih svakako uključi odlazak predsjednika, ali Damask to ne želi i govori o vladi nacionalnog jedinstva.

index.hr

tačno.net
Autor 26.1.2014. u 08:16