Ubijen američki veleposlanik u Libiji

Autor 12.9.2012. u 13:07

Ubijen američki veleposlanik u Libiji

BBC prenosi, pozivajući se na izvještaje s terena, kako je u napadu na američki konzulat u Bengaziju među četiri poginule osobe i američki veleposlanik.

‘Američki veleposlanik i tri djelatnika ubijeni su kada je naoružani napadač ispalio raketu’, rekao je dužnosnik u Bengaziju bez drugih pojedinosti.

Dodao je da se američki veleposlanik vozio na sigurno pošto su gnjevni prosvjednici napali američki konzulat u Bengaziju i zapalili zgradu pri čemu je jedan zaposlenik poginuo.

Agencija Reuters prenosi istu informaciju, pozivajući se na izjave libijskih dužnosnika, a Russia Today prenosi kako se radi o veleposlaniku Chrisu Stevensu.

Napad na američki konzulat (Foto: AFP)

 

Američki State Department potvrdio je smrt jednog dužnosnika, no nisu imenovali kojeg.

Američka državna tajnica Hillary Clinton potvrdila je smrt američkog dužnosnika u Libiji. ‘Svi smo ožalošćeni tim strašnim gubitkom. Neki su pokušali opravdati to zlobno ponašanje kao odgovor na zbog objave uvredljivog materijala na internetu’, istaknula je Clinton.

Clinton je istaknula kako se SAD ne bave namjernim degradiranjem religioznih uvjerenja drugih osoba. ‘Želim jasno poručiti: Ne može postojati objašnjenje za ovakvo nasilje’, zaključila je.

Oko konzulata izbile su borbe između nepoznate skupine napadača i libijskih snaga sigurnosti, a buknuo je i požar u samoj zgradi konzulata, koja je evakuirana, a navodno i opljačkana, potvrdio je i glasnogovornik Libijskog sigurnosnog vijeća.

>> Video Al-Quaide uoči obljetnice 11/9: Al Zavahiri potvrdio smrt Al Libija

Naoružana skupina napala je ručnim bombama i kalašnjikovima američki konzulat navodno zbog internetskog prijenosa govora kontroverznog kršćanskog pastora Terryja Jonesa, koji je 2010. zbog najave da će spaliti Kuran potaknuo sličan val nasilja u Afganistanu. Protesti su izbili i u Egiptu, gdje su u glavnom gradu Kairu prosvjednici zapalili američku zastavu ispred veleposlanstva. Američki State Department je oštro osudio napad na konzulat u Bengaziju. (Hina/.M.C./B.V.)

Dnevnik.hr

Autor 12.9.2012. u 13:07