Ubijena novinarka u Sjevernoj Irskoj

tačno.net
Autor 19.4.2019. u 16:25

Ubijena novinarka u Sjevernoj Irskoj

foto: picture-alliance/empic/N. Carson

Zapaljeni automobili, teško naoružane snage sigurnosti: u Sjevernoj Irskoj je došlo do nereda u kojim je ubijena novinarka koja je izvještavala od neredima. Policija sumnja da je riječ o “terorističkom činu”.

“Potvrđujemo da je poslije razmjene vatre jedna 29-godišnja žena ubijena”, izjavio je lokalni policijski zvaničnik Mark Hamilton i dodao da je otvorena istraga o ubistvu kao i zbog sumnje da je u pitanju teroristički čin.

FOTO: JESS LOWE/JESS LOWE PHOTOGRAPHY/AFP

Kasnije je saopšteno da se radi o novinarki Liri Meki koja se često bavila sukobom u Sjevernoj Irskoj. Lokalni mediji prenijeli su danas da su nepoznate osobe pucale i bacale molotovljeve koktele na policajce tokom rutinske kontrole u Londonderiju.

Osuda nasilja sa obje strane

Predsjednica pro britanske Demokratske sindikalne partije Sjeverne Irske (DUP), Arlin Foster, osudila je „besmisleno” nasilje. „Griješili su oni koji su 70-ih, 80-ih i 90-ih godina na naše ulice donijeli vatreno oružje, a isto tako griješe i oni koji to čine 2019.”

I Mišel Onil, potpredsjednica nacionalista Šin Fejn koji su nekada bili političko krilo Irske republikanske armije (IRA), osudila je ubistvo mlade žene. „To je bio napad na zajednicu, napad na mirovni proces i Mirovni sporazum”.

Bregzit ugrožava mirovni sporazum

Na Veliki petak 1998. godine sklopljen je mirovni sporazum koji je okončao sukob u Sjevernoj Irskoj, poslije decenija sukoba između irskih katoličkih nacionalista i protestanta lojalnih Velikoj Britaniji.

Pregovori o Bregzitu su izazvali zabrinutost da bi predstojeće uvođenje graničnih kontrola između Sjeverne Irske i Republike Irske, koje će i dalje pripadati EU, moglo pokrenuti još jednu spiralu nasilja. Od početka godine u Londonderiju je više puta bilo napada ekslozivom, ali nije bilo žrtava. Londonderi – koji većina katoličkih stanovnika jednostavno zove Deri – ima oko 85.000 stanovnika i nalazi se na krajnjem sjeverozapadu Sjeverne Irske, na granici s Republikom Irskom.

Londonderi je poznat po „Krvavoj nedjelji” (Bloody Sunday) intervenciji britanske vojske 30. januara 1972. kada su vojnici ubili 14 nenaoružanih civila, učesnika zabranjenog marša za ljudska prava katolika. Povod za protest bilo je hapšenje 342 ljudi, koji su optuženi da su pripadnici Irske republikanske armije (IRA).

dw.com

tačno.net
Autor 19.4.2019. u 16:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija