Udar koalicije predvođene SAD na snage sirijske vlade

RSE
Autor 19.5.2017. u 09:01

Udar koalicije predvođene SAD na snage sirijske vlade

Koalicione snage, koje predvode Sjedinjene Države, izvršile su udare iz vazduha na provladine sirijske snage u blizini tromeđe Sirije, Jordana i Iraka, javlja Glas Amerike.

Američki odbrambeni zvaničnici rekli su za Glas Amerike da su sirijske provladine snage operisale u “ustanovljenoj zoni deeskalacije”, u blizini graničnog prelaza Al Tanf, kada je komandant koalicionih snaga na terenu procenio da provladine snage predstavljaju opasnost po koalicone jedinice.

Koalicione snage “pokazale su silu i ispalile hice upozorenja” u pokušaju da navedu provladine sirijske snage da se udalje iz oblasti, rekao je zvaničnik. Komandant je zatim odlučio da pozove vazdušnu podršku nakon što provladine snage nisu poslušale upozorenja, dodao je.

Lokalni mediji izvestili su da su udari rezultirali žrtvama i uništenjem većeg broja vozila. Nije jasno da li su ruske snage operisale zajedno sa provladinim sirijskim snagama u vreme napada.

Američki zvaničnici odbrane rekli su za Glas Amerike da “napad ne predstavlja promenu politike”, već da je primer ponašanja kada komandant sa terena pozove na zaštitu snaga.

Tenzije u toj oblasti eskalirale su kad su sirijske provladine snage i snage koje podržavaju SAD nastavile da napreduju jedne prema drugima. Obe strane tvrde da pokušavaju da potisnu borce Islamske države iz te oblasti.

Tagovi:
RSE
Autor 19.5.2017. u 09:01