Udari koalicije uništili tri rafinerije Islamske države

tačno.net
Autor 28.9.2014. u 10:35

Udari koalicije uništili tri rafinerije Islamske države

Foto: Reuters

Stručnjaci procjenjuju da IL kontrolira sedam naftnih polja i dvije rafinerije na sjeveru Iraka, te šest od deset polja u Siriji, uglavnom u provinciji Deir Ezor. Procjenjuje se da Islamska država proizvodi više nafte od sirijske vlade

Udari koalicije pod vodstvom Washingtona uništili su u nedjelju tri rafinerije nafte koje su pod kontrolom Islamske države na sjeveru Sirije, uz granicu s Turskom, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Koalicija je već uništila najmanje 12 rafinerija pod kontrolom IL-a u četvrtak i u petak u provinciji Deir Ezor na istoku zemlje koja je većim dijelom pod kontrolom IL-a.

»Najmanje tri rafinerije pod kontrolom IL-a uništene su u regiji Tal Abjad u noći na nedjelju«, kazao je opservatorij. »Četvrta je pogođena«, dodaje.

Tal Abjad se nalazi blizu granice s Turskom i sjeverno od grada Raka, glavnog uporišta Islamske države koje od 23. rujna ciljaju udari SAD-a i arapskih saveznika.

Stručnjaci procjenjuju da IL kontrolira sedam naftnih polja i dvije rafinerije na sjeveru Iraka, te šest od deset polja u Siriji, uglavnom u provinciji Deir Ezor. Procjenjuje se da Islamska država proizvodi više nafte od sirijske vlade.

Međutim, od početka udara, crpljenje nafte na poljima pod kontrolom džihadista gotovo je prestalo, kaže agencija France presse.

novilist.hr

tačno.net
Autor 28.9.2014. u 10:35