Ugovor o odšteti: Francuska plaća 60 milijuna dolara SAD-u za žrtve holokausta

tačno.net
Autor 6.12.2014. u 10:23

Ugovor o odšteti: Francuska plaća 60 milijuna dolara SAD-u za žrtve holokausta

Francuska bi trebala platiti 60 milijuna dolara Sjedinjenim Državama kao odštetu američkim građanima i drugim strancima nastanjenim u toj zemlji zbog uloge državne željezničke kompanije SNCF u deportiranju žrtava u nacističke koncentracijske logore tijekom Drugog svjetskog rata, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova u Parizu.

Već godinama žrtve i nasljednici žrtava holokausta upiru prstom na odgovornost SNCF-a u holokaustu. Neki od njih, nastanjeni u SAD-u, traže već dugo odštetu. Koalicija koja traži da se pravedno obeštete žrtve SNCF-a protivi se planovima te tvrtke da posluje u SAD-u i potpiše “lukrativne” ugovore. Skupina traži financijsko obeštećenje za žrtve, te je dobila 150.000 potpisa na peticiju.

Ugovor o odšteti između Francuske i SAD-a trebao bi biti potpisan u ponedjeljak u Washingtonu, kaže koalicija koju nije zadovoljila ranija najava SNCF-a da će se “ispričati” i takav bi potez smatrala uvredom za žrtve i za sjećanje na holokaust. Američka vlada trebala bi isplatiti novac i Amerikancima i drugim ne-francuskim građanima koji “nisu mogli biti dio francuskog programa mirovina”, kaže ministarstvo.

Francuski Vichyjev režim surađivao je s nacistima u pokušaju da se židovska populacija istrijebi iz Europe, pri čemu je oko 76.000 židova transportirano francuskom željeznicom do nacističkih logora smrti.  Leo Bretholz iz Marylanda, koji je pobjegao iz vlada SNCF-a kao dječak, bio je pokretač lobiranja protiv SNCF-a. On je umro u ožujku u dobi od 93 godine.

index.hr

tačno.net
Autor 6.12.2014. u 10:23