Uhapšen bivši šef MMF-a zbog pranja novca

tačno.net
Autor/ica 17.4.2015. u 09:02

Uhapšen bivši šef MMF-a zbog pranja novca

Bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i španski ministar ekonomije Rodrigo Rato uhapšen je zbog poreske utaje i pranja novca, saopćili su u petak predstavnici suda.

Dokazi su pronađeni u njegovoj kući i uredu. Ranije, kamere su pokazale Rata kako u odjelu bez kravate napušta kuću, u pratnji policije i poreskih službenika, uz prisustvo medija. On je kasnije oslobođen zbog saradnje s vlastima, koje su zaplijenile dokumenta, relevantna za istragu, prenose agencije, a španska EFE je prenio njegove riječi da ima “povjerenja u španski pravosudni sistem”.Na bazi pronađenih dokumenata, sud će odlučiti o sumnjama za pranje novca, prevare i otuđivanja imovine, a zatim da li će imenovati sudije i otvoriti zvanični postupak protiv njega.

Španski državni tužilac je u okviru istrage tražio pretres Ratove kuće, ali u sudskom saopćenju nisu navedeni detalji.

Istražne sudije će razmotriti rasprostranjenu zloupotrebu kreditnih kartica firme za lične troškove, kao i prevare, u vrijeme dok je Rato bio predsjednik firme Bankia.

Rato je bivši španski potpredsjednik vlade, koji je bio dugo vodeća ličnost premijera Mariana Rahoja, iz Narodne stranke (PP).

Španiju sljedećeg mjeseca očekuju regionalni i lokalni izbori, a krajem godine i opšti i očekuje se da će Narodna stranka pretrpjeti velike gubitke zbog umiješanosti visokih stanačkih ličnosti u istrage zbog ucijena, posljednjih godina.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 17.4.2015. u 09:02