Uhapšen vođa grčkih neonacista

tačno.net
Autor 30.9.2013. u 10:33

Uhapšen vođa grčkih neonacista

Grčka antiteroristička policija uhapsila je u subotu vođu neonacističke stranke Zlatna zora Nikosa Mihalolijakosa i još tri poslanika te partije zbog sumnje da su formirali “kriminalnu organizaciju”, saopštila je policija

Kako je preneo BBC, među uhapšenima je i portparol Ilijas Kasidiaris, te još 12 osoba.

Zlatna zora je pozvala pristalice da protestuju ispred štaba policije u Atini, zapretivši da će “uzvratiti udarac”, naveo je BBC. U sms poruci koja cirkuliše upućen je poziv pristalicama neonacističke stranke: “Pozivamo sve da podrže našu moralnu i pravednu borbu protiv korumpiranog sistema.”

U Grčkoj je prošle godine zabeleženo više od 150 rasističkih napada, a ove godine ih je bilo 104. Većina njih pripisuje se članovima Zlatne zore. Za ubistvo dva emigranta optuženi su članovi ove neonacističke partije, no vlast je tek nakon nedavnog ubistva repera Pavlosa Fisasa ušla u odlučniji obračun sa neonacistima. Nadležni tvrde da je ovaj zločin ogolio komandni lanac Zlatne zore, čime se stvorila osnova da se ova stranka klasifikuje kao kriminalna grupa.

Jedan od uhapšenih, Ilijas Panajotaros, pre hapšenja je izjavio: “Neka se stide. Narod će još više udići Zlatnu zoru.”

Agencije su ranije, izveštavajući o hapšenju Mihaloliakosa, prenele da se očekuje još naloga za hapšenje.

Hapšenja su usledila nakon što je pokrenuta sveobuhvatna policijska istraga aktivnosti Zlatne zore, posle ubistva 34-godišnjeg hip-hop muzičara Pavlosa Fisasa, koje je 18. septembra počinio pristalica te partije. Zlatna zora je demantovala da ima bilo kakve veze sa tim ubistvom.

Ta partija je u petak zapretila da će uneti pometnju na političku scenu u Grčkoj tako što će svojim poslanicima naložiti da istupe iz parlamenta, pošto je policija sprovela istragu o njenim aktivnostima.

“Iskoristićemo sva sredstva u skladu sa našim ustavnim pravima kako bismo odbranili političku čast… Ukoliko ova zemlja uđe u krug nestabilnosti, biće odgovorni oni koji demonizuju Zlatnu zoru, a ne mi”, rekao je lider partije Nikos Mihaloliakos.

Ovaj potez mogao bi da dovede do dopunskih izbora u 15 regiona širom zemlje, a usledio je pošto istražitelji nastoje da dokažu da su članovi Zlatne zore povezani sa ubistvom antifašističkog muzičara prošle nedelje, napomenula je agencija AFP. Dopunski izbori mogli bi da ugroze koalicionu vladu premijera Antonisa Samarasa, koja ima malu većinu od 155 od ukupno 300 poslanika, dok Zlatna zora u parlamentu ima 18 poslanika.

Istovremeno, poslanici ove partije zatražili su od Vrhovnog suda da pokrene istragu o partiji PASOK i podneli su dokumentaciju o navodnim krivičnim delima administrativnih organa, istaknutih zvaničnika i poslanika koja se tiču finansijske uprave državom od 2007. do 2010. godine, javila je grčka agencija ANA.

Nakon ubistva Fisasa, grčki mediji su javili da je pet istaknutih oficira policije smenjeno sa funkcija, nakon što je vlada naložila hitnu istragu o navodnim vezama Zlatne zore sa policijom i vojskom. Ministarstvo za javni red je saopštilo da su šefovi specijalnih policijskih snaga, unutrašnje bezbednosti, odeljenja za organizovani kriminal, oružje i eksploziv i divizije za brzo delovanje, preraspoređeni na druga radna mesta dok traje istraga o navodima grčkih medija da je policija pomagala Zlatnoj zori u kriminalnim radnjama.

Ovo je najmasovnije hapšenje grčkih parlamentaraca još od 1974. godine, podsećaju strani analitičari koji dodaju da je ovo neočekivani potez grčke Vlade koja je često bila optuživana za blag stav prema neonacistima iz Zlatne zore.

Zlatna zora je na izborima prošle godine osvojila skoro sedam odsto glasova, odnosno 18 od 300 mesta u parlamentu Grčke. Istraživanje grupe RAŠ za list “Elefteros tipos” pokazalo je da Zlatna zora gubi podršku javnosti posle ubistva muzičara. Iako i dalje treća po popularnosti, ultradesničarska partija izgubila je glasove 2,5 odsto anketiranih.

Skoro osmoro od 10 anketiranih okarakterisali su Zlatnu zoru kao “fašističku” i “zločinacku organizaciju”, dok blizu 80 odsto ne veruje njihovom demantiju umešanosti u ubistvo i smatra da vlada treba da deluje brzo i zakonom zaustavi njihovu aktivnost. Pri tom, 40,8 odsto anketiranih ne smatra da prisustvo te partije u političkom životu predstavlja pretnju demokratiji.

Ministar: Pripadnicima Zlatne zore zagarantovano fer suđenje

Poslanici i članovi ekstremno desničarske stranke Zlatna zora, koji su danas uhapšeni zbog članstva u kriminalnoj organizaciji, imaće pravedno suđenje, izjavio je grčki ministar pravde Haralambos Atanasiju.

“Demokratija u Grčkoj je snažna. Svi uhapšeni će imati fer suđenje”, rekao je ministar posle sastanka sa premijerom Antonisom Samarasom i ministrom za javni red Nikosom Dendijasom.

Grčki ministar finansija Janis Sturnaras rekao je da ne postoji rizik od političke nestabilnosti posle ove operacije.

“Nema rizika od destabilizacije”, kazao je on.

e-novine

tačno.net
Autor 30.9.2013. u 10:33

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija