Uhićen kapetan odgovoran za najveći pomor migranata u novijoj povjesti

tačno.net
Autor 21.4.2015. u 08:41

Uhićen kapetan odgovoran za najveći pomor migranata u novijoj povjesti

Tunižanin koji je bio kapetan broda koji je potonuo u vodama Libije te jedan član brodske posade uhićeni su, javlja USA Today. Obojica su uhićena odmah na brodu s 27 osoba koje su preživjele katastrofu u libijskim vodama.

Odvjetništvo Sicije objavilo je kako ih se tereti za ilegalnu imigraciju, a kapetana se tereti i za višestruko ubojstvo zbog potonuća broda, piše AP.

U nedjeljnoj pomorskoj nesreći u Sredozemlju poginulo je 800 ljudi, kazali su u utorak na Siciliji predstavnici UNHCR-a i Međunarodne organizacije za migracije nakon razgovora s preživjelima. Dio medija javlja kako se radi o najvećoj migrantskoj tragediji u novijoj povijesti.

Poginulo 800 ljudi

“Može se reći da je poginulo 800 ljudi”, rekla je Carlotta Sami, glasnogovornica UNHCR-a u Italiji, a potom je glasnogovornik IOM-a Flavio Di Giacomo potvrdio tu procjenu.

Predstavnici UNHCR-a i IOM-a razgovarali su s većinom od 27 preživjelih koji su se iskrcali u Kataniji oko ponoći.

Preživjeli smješteni u prihvatne centre

“Saslušali smo njihove priče, bilo je nešto više od 800 ljudi na brodu, djece od 10, 12 godina. Bilo je Sirijaca, oko 150 Eritrejaca, Somalaca.. Krenuli su u subotu oko 8,00 sati iz Tripolija”, kazala je Sami.

“Preživjeli su iz Malija, Gambije, Senegala, Somalije, Eritreje i Bangladeša”, pojasnila je. Oni su odvedeni u prihvatne centre na tom području.

index.hr

tačno.net
Autor 21.4.2015. u 08:41