Uhićen krivac za “munjeviti krah” Wall Streeta: Manipulirao tržištima iz svog doma u predgrađu Londona

tačno.net
Autor 23.4.2015. u 09:12

Uhićen krivac za “munjeviti krah” Wall Streeta: Manipulirao tržištima iz svog doma u predgrađu Londona

Na dan kada se kolaps dogodio, 6. svibnja 2010. godine, tužitelji su utvrdili da je Sarao velike narudžbe opetovano slao tijekom nekoliko sati, zbog čega je tržište bilo ranjivo na veće poteze u trenutku kada je drugi veliki trgovinski nalog stigao od ulagača iz SAD-a

Prije pet godina na Wall Streetu se u samo nekoliko minuta Dow Jones indeks strmoglavio više od 600 bodova, najviše u povijesti, a za taj kolaps cijena dionica, nazvan ‘munjeviti krah’, ovih je dana priveden jedan od krivaca, koji je na tome zaradio milijuna dolara.

Prije pet godina globalni je financijski sustav doživio nagli, 15-minutni kolaps koji je uzdrmao najveća svjetska tržišta i potaknuo ulagače da se zapitaju kako jedan vitalni dio gospodarstva može tako biti ‘bačen na koljena’, a najveći dio krivnje sada je pripisan jednom čovjeku, pišu strane agencije.

Američki državni tužitelji ovoga su tjedna priopćili da bi se najveći dio krivnje za takav događaj mogao pripisati Navinderu Singhu Saraou, 36-ogodišnjem trgovcu koji je bez straha manipulirao tržištima iz svoga doma u predgrađu Londona, nedaleko zračne luke Heathrow, gdje je u utorak i uhićen.

Regulatori su izjavili da njihov kazneni progon Navindera Singha Saraoa pokazuje njihovu čvrstu odlučnost u iskorjenjivanju manipulacija tržištima. No, vijest o njegovu uhićenju zapravo je iznova izazvala zabrinutost oko toga kako je pojedinac mogao imati toliki utjecaj na svjetska financijska tržišta.

Slučaj je dodatno potpirio zabrinutost koja se pojavila oko sve više automatiziranih i kompleksnih financijskih tržišta, gdje regulatori teško hvataju korak s novim sudionicima, kao što su tvrtke za trgovanje koje se koriste sofisticiranim mrežama i zarađuju u tisućinkama sekundi putem brzinskog trgovanja.

Za posljednji je slučaj vlastima trebalo pet godina da uđu u trag tom trgovcu koji je poduzimao enormna trgovanja. A do njega su uspjeli doći tek uz pomoć vanjskog zviždača, koji bi mogao biti nagrađen s nekoliko milijuna dolara.

Sarao je optužen za davanje i povlačenje tisuća naloga, od kojih svaki vrijedi na desetke milijuna dolara, kroz stotine trgovinskih dana i to u pokušaju da smanji cijenu u terminskim ugovorima koji se oslanjaju na vrijednost američkog burzovnog indeksa Standard & Poor’s 500. Nakon što cijena padne, Sarao bi kupio ugovor i ostvario zaradu, navodi se u kaznenoj prijavi.

Na dan kada se kolaps dogodio, 6. svibnja 2010. godine, tužitelji su utvrdili da je Sarao velike narudžbe opetovano slao tijekom nekoliko sati, zbog čega je tržište bilo ranjivo na veće poteze u trenutku kada je drugi veliki trgovinski nalog stigao od ulagača iz SAD-a.

U ranim poslijepodnevnim satima toga dana, pad cijena terminskih ugovora kojim je Sarao trgovao proširio se na ostala povezana tržišta. Uskoro je indeks Dow Jones, koji predstavlja 30 najvećih američkih kompanija, bio u virtualnom slobodnom padu, u kojem je u samo par minuta izgubio gotovo 600 bodova. Iako su glavni indeksi ubrzo vratili većinu gubitaka, taj se događaj krivio za gubitak povjerenja običnih Amerikanaca koji ulažu svoje ušteđevine u dionice.

Odvjetnik pri američkoj Komisiji za trgovanje robnim terminskim ugovorima (CFTC), koja nadzire terminska tržišta, kaže da se krivnja za kolaps ne može svaliti samo na Saraoa.

“Nisam spreman ići tako daleko”, kazao je Aitan Goelman. Dodaje, međutim, da su Saraovi potezi ipak odigrali značajnu ulogu.

“Njegovi potezi u značajnoj su mjeri odgovorni za neravnotežu među nalozima koja je među razlozima koji su doveli do kolapsa”, kazao je Goelman. Tužitelji kažu da je Sarao zaradio 40 milijuna dolara trgujući istim terminskim ugovorima u razdoblju od četiri godine.

novilist.hr

tačno.net
Autor 23.4.2015. u 09:12