Ukida se porez za bogate Francuze

tačno.net
Autor 1.1.2015. u 15:50

Ukida se porez za bogate Francuze

Porez od 75% na godišnje dohotke iznad milion evra u Francuskoj, koji je kao privremenu meru uveo francuski predsednik Fransoa Oland, od danas je deo istorije. Tu istoriju su, između ostalog, obeležili “prebezi” poznatih i bogatih Francuza.

Ovaj porez, uveden 2013. godine kao privremena dvogodišnja mera, neprestano je bio na meti kritika, prenosi list Figaro.

Najavljen tokom predsedničke kampanje 2012. socijaliste Fransoa Olanda, porez od 75 odsto na godišnje prihode iznad milion evra je bio uvršten u Predlog finasijskog zakona za 2013. godinu i predviđao je oporezivanje svih bogatih građana Francuske, ali je Ustavni sud poništio tu verziju zakona odobrivši samo njegovu primenu na zaposlene u kompanijama.

Tako je ovaj porez na kraju platilo oko 470 kompanija i preduzeća, odnosno oko 1.000 pojedinaca.

Slobodne profesije, kao što su advokati ili lekari, na kraju su bile oslobođene plaćanja poreza, kao i glumci koji nemaju fiksna primanja i žive od honorara. Maksimalni porez za fudbalski klubove iznosio je pet odsto na ukupne prihode.

Ovaj porez, po mišljenju jednog broja analitičara, loše je uticao na konkuretnost francuske privrede, jer su mnogi strani investitori odustali od ulaganja a doveo je i do egzodusa jednog broja francuskih biznismena i poznatih ličnosti.

Glumac Žerar Depardije je zbog uvođenja visokog poreza, postao Rus. Najpre je izgledalo da će se Depardije iseliti u susednu Belgiju, gde je u jesen 2012. kupio kuću zato što mu je stopa poreza u njegovoj domovini previsoka, a na kraju se odlučio da uzme rusko državljanstvo.

Najbogatiji Francuz, Bernar Arno, vlasnik konglomerata LVMH i najbogatiji vlasnik vinograda u Francuskoj, među prvima se preselio u Belgiju kako bi izbegao plaćanje poreza na bogatstvo.

Posle njega isto su učinili i vlasnik kompanije Laktalis, Emanuel Besnije, a zatim i vlasnik kompanije “JC Deko”, Zzan-Klod Deko.

Isto je učinila i porodica Pežo, čiji se kapital procenjuje na 4,84 milijarde evra, kao i sadašnji vlasnici trgovinskog lanca Karfur, porodica Ale, sa kapitalom od 5,86 milijardi evra.

RSE

tačno.net
Autor 1.1.2015. u 15:50

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija