Ukidanje 1.350 radnih mjesta: Talijanska vlada upozorava američki Whirlpool da ne otpušta radnike

tačno.net
Autor 17.4.2015. u 09:24

Ukidanje 1.350 radnih mjesta: Talijanska vlada upozorava američki Whirlpool da ne otpušta radnike

Talijansko ministarstvo za gospodarski razvoj poručilo je u priopćenju da ozbiljno shvaća izvješća o planiranim otkazima, zatraživši od Whirlpoola da “potvrdi obećanje da neće jednostrano otpuštati radnike”, uključeno u prošlogodišnji sporazum o preuzimanju Indesita i njegovih 5.150 radnika

Talijanska vlada pridružila se u četvrtak sindikatima u osudi navodnih planova američkog proizvođača kućanskih aparata Whirlpool da godinu dana nakon preuzimanja talijanskog Indesita ukine 1.350 radnih mjesta.

Talijansko ministarstvo za gospodarski razvoj poručilo je u priopćenju da ozbiljno shvaća izvješća o planiranim otkazima, zatraživši od Whirlpoola da “potvrdi obećanje da neće jednostrano otpuštati radnike”, uključeno u prošlogodišnji sporazum o preuzimanju Indesita i njegovih 5.150 radnika.

Iz ministarstva su kazali da su “jako nezadovoljni” mogućim velikim gubitkom radnih mjesta u Whirlpoolovim pogonima, “od kojih su neki smješteni u dijelovima zemlje ionako teško pogođenima deindustrijalizacijom”.

Ministarstvo se službeno oglasilo nakon što su talijanske novinske agencije prenijele izjave sindikalnih čelnika u vezi sa sastankom s vladinim dužnosnicima, čija su tema bili navodni Whirlpoolovi planovi o povećanju ulaganja i smanjenju broja radnika.

“Unatoč 500 milijuna eura vrijednom četverogodišnjem investicijskom planu i poboljšanoj prognozi proizvodnje u Italiji Whirlpool je naznačio da želi ukinuti 1.350 radnih mjesta, uključujući njih 1.200 u pogonima i 150 u istraživačkim centrima”, kazao je dužnosnik sindikata Uilm Gianluca Ficco.

“Izrazili smo neslaganje i zatražili od Whirlpoola da poštuje sklopljene sporazume – uključujući onaj koji su Indesit i ministarstvo za razvoj potpisali prije nešto više od godinu dana a određuje… da se ne mogu otpuštati radnici”, dodaje Ficco.

“Računamo na pomoć vlade i na to da će se pobrinuti da se taj sporazum u čijem su sklapanju i sami sudjelovali ispoštuje”, naglašava sindikalni čelnik.

Ministarstvo je u priopćenju u kojem se usprotivilo planiranom smanjenju broja radnih mjesta istaknulo da je i dalje spremno pregovarati s Whirlpoolom o modelima njihova očuvanja u što većem obujmu.

Stopa nezaposlenosti u Italiji iznosi 12,7 posto a među mladima penje se čak na 42,6 posto i spada među najveće u Europskoj uniji.

novilist.hr

tačno.net
Autor 17.4.2015. u 09:24