Ukinuto vanredno stanje u Bangkoku

tačno.net
Autor 18.3.2014. u 12:35

Ukinuto vanredno stanje u Bangkoku

Tajlandska vlada ukinula vanredno stanje koje je trajalo više od dva mjeseca u Bangkoku i okolnim pokrajinama

Tajlandska vlada je objavila odluku o ukidanju vanrednog stanja u glavnom gradu Bangkoku i okolnim pokrajinama, javlja Anadolu Agency (AA).

U Bangkoku je vanredno stanje trajalo više od dva mjeseca. Vlada Tajlanda, na čelu sa premijerkom Yingluck Shinawatrom, odlučila je ukinuti vanredno stanje nakon što su su se prije dvije sedmice povukli demonstranti koji su protestovali na svim važnijim raskrsnicama u Bangkoku.

Umjesto toga, vlada je donijela odluku o sprovođenju Zakona o unutrašnjoj sigurnosti.

Predsjednik Vijeća nacionalne sigurnosti Tajlanda Paradorn Pattanabut je kazao da će ovaj zakon biti na snazi do 30. aprila.

Zamjenik premijera Surapong Tovicakcakul saopćio je da će vojnici ukloniti barikade koje su formirane na ulicama glavnog grada.

Demonstranti nastavljaju sa protestima u parku Lumpini, u centru Bangkoka, koji je mjesecima bio poprište masovnih antivladinih protesta.

Opozicija zahtijeva povlačenje Shinawatre s vlasti, s obrazloženjem da je ona samo produžena ruka politike njenog starijeg brata i bivšeg tajlandskog premijera Tahsina Shinawatre, koji je sa vlasti svrgnut vojnim udarom 2006. godine.

AA

tačno.net
Autor 18.3.2014. u 12:35