Ukradeni tlocrti Predsjedničke palače i Ministarstva unutarnjih poslova u Parizu

Autor 27.8.2012. u 22:30

Ukradeni tlocrti Predsjedničke palače i Ministarstva unutarnjih poslova u Parizu

LP/O. Lejeune

Prije nekoliko dana u Parizu su ukradeni urbanistički nacrti Predsjedničke palače, zajedno sa nacrtima zgrade Ministarstva unutarnjih poslova i prefekture policije Pariza.

Uposleniku poduzeća koje je dobilo posao da instalira mrežu optičkih kablova u nekoliko zgrada od posebnog značaja za državnu sigurnost  – pokradeno je vozilo u kojem su se nalazili ti nadasve dragocjeni tlocrti koji više – nisu tajna za lopove. 

Prema prvim informacijama istrage, u prošlu nedjelju na Lyonskoj stanici u pariškom XII arondismanu, kad je ovaj uposlenik došao automobilom po nekog bliskog na željezničku stanicu, u svom automobilu je ostavio više privatnih predmeta.

U vrijeme njegovog odsustva, jedan ili više lopova su između ostalog ukrali USB ključ sa ovim vrlo eklektičkim sadržajem. Pored privatnih stvari u automobilu su se nalazili i nacrti sjedišta Predsjedničke palače, Ministarstva unutarnjih poslova smještenog na Trgu Beauvau, kao i zgrade Prefekture pariške policije.

Radi se o tlocrtima na kojima je predstavljen smještaj i raspored svake pojedinačne prostorije.

Žrtva krađe je bila u posjedu ovih ultra povjerljivih informacija  zahvaljujući svojoj važnoj ulozi na gradilištu za instaliranje optičkog kabla u nekoliko zgrada koje pripadaju Francuskoj Republici, a u okviru širokog plana videozaštite prijestolnice. 

Kako je navodno potvrdila žrtva sama, fajlovi koji su bili na ključu USB nisu bili pod kripto zaštitom, što ih čini savršeno čitljivim za bilo kojeg korisnika. 

Preostaje da se izvidi da li je ova krađa bila pripremljena i da li je njen cilj bio upravo sadržaj koji se nalazi na USB ključu, ili se radi o tradicionalnijoj  pljačkaškoj ekipi koja je vršljala po automobililma i krala sve na šta je slučajno nailazila. “U oba slučaja ipak je žalosno da se takve informacije nalaze bez nadzora”, uzdišu policijski službenici. 

 

Odabrala i sa francukog prevela Nada Zdravič 

 Le Parisien

Autor 27.8.2012. u 22:30