Ukrajina: Formiranje vlade nacionalnog jedinstva

tačno.net
Autor 25.2.2014. u 14:36

Ukrajina: Formiranje vlade nacionalnog jedinstva

Vršilac  dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandar Turčinov sastaje se s predstavnicima sigurnosnih službi kako bi razmotrio ”opasne znakove separatizma” u pojedinim regijama nakon zbacivanja s vlasti odbjeglog šefa države Viktora Janukoviča za kojim je raspisana potjernica. Istodobno je za četvrtak odgodjeno glasanje o formiranju vlade nacionalnog jedinstva kako bi se ostavilo još prostora za dogovor.

Piše: Mirjana Rakela, RSE

Ukrajinski parlament je za dva dana prolongirao formiranja vlade nacionalnog jedinstva. Turčinov smatra da je potrebno još nešto vremena radi kvalitetnih konzultacija medju partnerima.

Istodobno je Centralna izborna komisija objavila  da oni koji se žele natjecati za funkciju šefa države na izvanrednim  predsjedničkim  izborima koji se održavaju 25. maja svoje kandidature trebaju podnijeti do 4. aprila.

Ruski ministar vanjskih poslova  Sergei Lavrov kritizirao je odluku o prijevremenim izborma.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa luksemburškim kolegom Jeanom  Asselbornom, ponovio je stav Moskve da se Ukrajina ne smije prisiljavati da bira izmedju bliskih veza sa Rusjom ili sa Zapadam.

Naš je stav nemiješanje u unutarnja pitanja Ukrajine i očekujemo da  se ostali pridržavaju takve logike, te da kontakte sa različitim političkim snagama iskoriste za smirivanje situacije “, rekao je Lavrov i dodao:

Opasno je i kontraproduktivno tjerati Ukrajinu da se opredjeli  po principu – ili ste s nama, ili ste protiv nas.  Zainteresirani  smo da Ukrajina bude dio zajedničke evropske porodice u punom smislu te riječi ”.

Prevladavanje političke krize u Ukrajini u interesu je i zapadnih diplomata. Američki državni podtajnik William Burns se oočekuje u Kijevu,  dok je povjerenica za vanjsku politiku  i sigurnost EU Catherine Ashton dala  punu podršku novom vodstvu, te dodala da se Rusija treba ponašati kao dobar susjed i pomoći na način kakav očekuje  Kijev.

Ashton  je razgovarala i sa bivšom premijerkom Julijom Timošenko.

Predsjednik Komiteta za vanjsku politiku Evropskog parlamneta  Elmar Brok koji je bio na čelu delegacije koja je posjetila Ukrajinu u utorak je u Stasbourgu rekao da medjunarodna  financijska pomoć nije upitna.

Novac medjunarodne zajednice je tu. Tu je novac Evropske investicijske banke za moguće  projekte, kao i  novac Evropske banke za  obnovu i razvoj, i sve te institucije su spremne djelovati zajedno.”

Ana Gomes, članica delegacije, potrugalska zastupnica u europarlamentu upozorila je da pravosudje u Ukrajini potpuno korumpirano, te je  kazala da,  “ukoliko Janukovič, ili bilo koji drugi visoki dužnosnik režima bude uhapšen, biti će potrebna pomoć za istragu i pošteno sudjenje. Zato je novi državni tužilac prihvatio moj prijedlog da se pozove u pomoć Medjunarodni  krivični sud, posebno za ovakve slučajeve”.  

Viktor Janukovič, za kojim je rapisana tjeralica za masovno ubojstvo,  je prema saznanjima na Krimu, proruski orijentiranom dijelu Ukrajine.

Tagovi:
tačno.net
Autor 25.2.2014. u 14:36