Ukrajina: Hiljadu ubijenih tokom primirja

tačno.net
Autor 20.11.2014. u 17:22

Ukrajina: Hiljadu ubijenih tokom primirja

UN-ov povjerenik za ljudska prava upozorio je kako ukrajinski ‘civili nestaju, i dalje ih ubijaju, zatvaraju i muče’

Gotovo 1.000 ljudi ubijeno je u Ukrajini od stupanja na snagu prekida vatre na istoku zemlje 5. rujna, izvješćuje u četvrtak ured visokog povjerenika za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

U sedmom po redu izdanju izvješća o stanju ljudskih prava u Ukrajini navodi se kako je od 5. rujna do 18. studenoga ubijeno 957 osoba (838 muškaraca i 119 žena) ili prosječno 13 osoba dnevno.

Broj raseljenih osoba također je „jako porastao“ – sa 257.489 (18. rujna) na 466.829 (19. studenog).

Od polovice travnja, u sukobu proruskih aktivista, koje aktivno podržava Moskva, i ukrajinske Vlade, bilo je 4.317 ubijenih, uključujući 298 putnika i članova posade leta MH17 Malaysian Airlinesa, srušenog u srpnju, te ukupno 9.921 ranjenih.

„Civile i dalje ubijaju, ilegalno zatvaraju, muče ili nestaju“, navodi se u izvješću koje osuđuje „oružane skupine i njihova teška kršenja ljudskih prava“.

Pucali na OSCE

Ranije danas je potvrđeno kako su osobe u vojnim odorama pucale na istoku Ukrajine na promatrače Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) zadužene za nadzor primjene primirja.

OSCE je objavio kako se incident, prvi tog tipa o kojem se izvješćuje, dogodio u zoni pod nadzorom ukrajinske vojske 15 kilometara zapadno od Donjecka, uporišta proruskih snaga i u njemu nije bilo žrtava.

Po OSCE-u, dva vozila organizacije kretala su se prema Donjecku kad ih je, približavanjem kamiona koji je prevozio „veliki zeleni drveni sanduk“ 80 metara dalje, zasula paljba jedne od dvoje uniformiranih osoba iz kamiona.

„Jedan od vojnika ustao je i ispalio dva pucnja u pravcu konvoja OESS-a. Meci su prošli na oko dva metra od drugog vozila OESS-a. Zbog zabrinutosti za sigurnost, posebna promatračka misija u Ukrajini smjesta je napustila zonu“, objavila je organizacija u dnevnom izvješću.

Agencije

tačno.net
Autor 20.11.2014. u 17:22

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija