Ukrajina: Nakon primirja počela nova ofanziva Kijeva

tačno.net
Autor 1.7.2014. u 13:08

Ukrajina: Nakon primirja počela nova ofanziva Kijeva

Nakon što je ukrajinski predsednik Petro Porošenko odlučio je da ne produži primirje koje je zvanično okončano 30. juna, ukrajinska Vlada saopštila je da su njene snage obnovile “antiterorističku operaciju” protiv proruskih separtista na istoku nakon što desetodnevno primirje nije dalo nikakvih rezulatata u cilju rešenja krize.

Predsjednik parlamenta, Oleksandar Turčinov u utorak je izjavio da je “jutros, aktivna faza anitireorističke operacije obnovljenja. Naše vojne snage napadaju terorističke baze i uporišta”.

Porošenko je ranije poručio da će Kijev početi novu ofanzivu protiv pobunjenika na istoku zemlje. Šef ukrajinske države rekao je u video poruci objavljenoj na zvaničnom sajtu da je prekinuto primirje i da “ćemo osloboditi našu zemlju”.

“Napašćemo i oslobodićemo čitavu zemlju. Kršenje primirja je odgovornost terorista, pobunjenika i onih koji im komanduju. Svih onih koji muče civile i parališu ekonomiju zemlje”, rekao je Porošenko.

Ovo saopštenje stiglo je nakon što se Porošenko sastao sa šefovima bezbednosti Ukrajine.

Porošenko je prošle sedmice produžio sedmodnevnu obustavu vatre za nekoliko dana. Inače, tokom desetodnevne obustave oružanih akcija, obe strane – i ukrajinska i proruska – optužile su jedna drugu za kršenje primirja.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova naveo je na svom Tviteru da je 27 ukrajinskih vojnika ubijeno od primirja koje je objavljeno 20. juna. S druge strane, Interfaks je preneo reči jednog od članova proruskih separatista koji je rekao da su ukrajinske snage nastavile da granatiraju grad Kramatorsk.

Porošenkova odluka objavljena je nakon razgovora u kojem su 30. juna učestvovali i ruski predsednik Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland.

O ruskim inicijativama iznetim u tom dijalogu govorio je tamošnji ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, koji se posebno osvrnuo na predlog o zameni za proruske separatiste koji kontrolišu granične prelaze:

“Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je sugerisao da se pozovu ukrajinski graničari kao posmatrači na ruskoj strani prelaza, kao vid zajedničke granične kontrole. Kao i da se uputi poziv OEBS-u da uspostavi i svoju kontrolu, ako bi se uklonile sve sumnje da se koriste kontrolni punktovi.”

Iz Olandovog kabineta je saopšteno da su se Ukrajina i Rusija saglasile da će zajednički raditi na tome da se uspostavi primirje na istoku Ukrajine. No, Porošenko je nakon razgovora saopštio da nisu ispoštovani ključni uslovi neophodni za produženje primirja. On je, međutim, dodao da je “u svakom trenutku” spreman ponovo proglasiti primirje, ukoliko sve strane budu spremne da sprovode sve aspekte mirovnog plana, u šta između ostalog spada i oslobođanje talaca te stvaranje efikasne granične kontrole.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 1.7.2014. u 13:08

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija