Ukrajina: Predsednički izbori u senci nasilja na istoku zemlje

tačno.net
Autor 25.5.2014. u 07:54

Ukrajina: Predsednički izbori u senci nasilja na istoku zemlje

U Ukrajini je u nedelju ujutru počelo glasanje na predsedničkim izborima, koje se odvija u senci nasilja na istoku zemlje i otcepljenja krimskog poluostrva. Zvaničnici Ukrajine smatraju da mnoga birališta na istoku zemlje u Donjetsku i Lugansku neće biti otvorena, optužujući zvaničnu Moskvu za podršku separatistima.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavo je da su predsednički izbori prvi korak stabilizacije situacije na istoku zemlje, dok ruski predsednik Vladimir Putin obećava da će sarađivati sa novom ukrajinskom administracijom.

U izbornoj trci za predsednika učestvuje 18 kandiata, a predizborne ankete ukazuju da bi najveći broj glasova mogao da osvoji milioner Petar Porošenko, koji mu ipak ne bi bili dovoljni da odnese pobedu u prvom krugu. Daleko iza njega je bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko.

U obraćanju građanima, aktuelni premijer Jacenjuk poručio je da je na glasačima  odgovornost da izađu na birališta, uprkos pretnjama da će „banditi sponzorisani iz inostranstva“ ometati izborni proces.

“Obezdedili smo finansije i legalni okvir za glasanje. Vaš glas niko neće ukrasti, na vama je da birate. To će pokazati volju građana sa istoka, zapada, severa i juga”, rekao je Jacenjuk.

On je rekao da je uveren da će prioritet pobednika na izborima biti da omogući potpisivanje ključnih političkih i ekonomskih sporazuma sa Evropskom unijom.

“Imaćemo legalno izabranog predsednika, koji će prvo posetiti prestonice ujedinjene Evrope i potpisati sporazume o slobodnoj trgovini sa EU“, poručio je Jacenjuk.

Na istoku zemlje u regionu Donjecka i Luganska proruski pobunjenici kontrolišu gotovo polovinu prostorija u kojima se nalaze izborne komisije, u nekim slučajevima čak i kidnapujući i zastrašujući  zvaničnike zadužene za sprovođenje izbora.

Denis Pušilin, jedan od lidera takozvane „Donjetske narodne republike“ zapretio je da će pobinjenici primeniti silu u sprečavanju održavanja predsedničkih izbora.

Ukrajinske vlasti mobilisale su desetine hiljada policajaca i volontera u pokušaju da obezbede mir u danu glasanja.

Više od 1000 posmatrača OEBS-a angažovano je na praćenju izbora širom zemlje, ne računajući Donjeck i Lugansk, koje se završava u 19 sati, a rezultati se ne očekuju pre ponedeljka 26. maja.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 25.5.2014. u 07:54