Ukrajina: Vojska na tenkovima ulazi u grad Slavjansk, ima mrtvih

tačno.net
Autor 24.4.2014. u 13:37

Ukrajina: Vojska na tenkovima ulazi u grad Slavjansk, ima mrtvih

Nepoznati napadači otvorili su vatru na kontrolnu točku u blizini istočnog ukrajinskog grada Slavjanska, javili su lokalni mediji i protuvladini aktivisti u Ukrajini. Nakon jutrašnje pucnjave, situacija je eskalirala.

Najmanje dvije osobe su ubijene u Slavjansku, a navodno je došlo i do sukoba u gradu Artjomovsk.

Prema izjavama svjedoka pobunjeničke snage u Slavjansku pale gume kako bi spriječili ulazak vozila s pješadijom iz Kijeva u Slavjansk. Slavjansk je u potpunosti pod kontrolom pobunjeničkih grupa. Iz Kijeva su najavili slamanje militantnog otpora, a stanovništvo daje podršku pobunjenicima i odbacuju vlasti u Kijevu.

Stanovništvo u gradu je spremno za vojne akcije. Većina prodavnica, vrtića i škola su zatvoreni, a rade samo one prodavnice koje prodaju hljeb i vodu.

Mediji javljaju i to da su telefonske veze u kvaru u gradu, da ne radi ni mobilna telefonija. Miroslav Rudenko, jedan od vođa snaga samoodbrane, odnosno militantnih grupa, je izjavio za Interfax da se pucnjava u četvrtak ujutro dogodila na brojnim punktovima na cestama za ulaz i izlaz iz grada.

Nešto prije 12 sati mediji su javili da ukrajinska vojska na tenkovima i oklopnim vozilima prokušava probiti u grad.

Prema informacijama ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova u tim pokušajima da vojska uđe u grad i očisti ga od pobunjenika najmanje petorica su poginuli, a jedan policajac je povrijeđen u “antiterorističkoj operaciji” koju je pokrenuo Kijev.

klix.ba

tačno.net
Autor 24.4.2014. u 13:37

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija