Ukrajina zatvara jednu od ključnih tački za tranzit plina prema Evropi

tačno.net
Autor 11.5.2022. u 09:00

Ukrajina zatvara jednu od ključnih tački za tranzit plina prema Evropi

foto: Index.hr

GTSOU je objavio da ne može nastaviti s radom na kompresorskoj stanici Novopskov zbog ‘miješanja okupatorskih snaga u tehničke procese’.

Ukrajinski operater sistema za prenos plina GTSOU objavio je da će zbog više sile od 11. maja obustaviti prenos ruskog plina preko ulazne tačke Sohranivke, jedne od dviju ključnih tački za opskrbu Europe ruskim plinom.

Uprkos ruskoj invaziji koja je počela 24. februara, Ukrajina je i dalje važna tranzitna ruta za prenos ruskog plina prema Evropi.

GTSOU je objavio da ne može nastaviti s radom na kompresorskoj stanici Novopskov zbog “miješanja okupatorskih snaga u tehničke procese”, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Trećina ruskog plina Evropi dolazi preko Ukrajine

Kompresorska stanica Novopskov u regiji Luganjsk na istoku Ukrajine pala je u ruske ruke nedugo nakon početka invazije.

To je prva kompresorska stanica u Luganjsku, tranzitnoj ruti za oko 32,6 miliona prostornih metara plina na dan, što je trećina ruskog plina koji se prenosi u Evropu preko Ukrajine.

“Kako bi se u cijelosti ispunile tranzitne obaveze prema evropskim partnerima i u skladu s ugovorom, moguće je privremeno prebaciti nedostupne kapacitete s fizičke interkonekcijske tačke Sohranivke na fizičku interkonekcijsku točku Sudžu koja se nalazi na području koje nadzire Ukrajina”, saopćio je GTSOU.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 11.5.2022. u 09:00