Ukrajinska kriza: Da li će Amerika uspjeti spriječiti referendum na Krimu?

tačno.net
Autor 14.3.2014. u 08:14

Ukrajinska kriza: Da li će Amerika uspjeti spriječiti referendum na Krimu?

Američki sekretar John Kerry i ruski sagovornik Sergei Lavrov pripremaju se za ključne razgovore o Ukrajini koji će biti obavljeni u Londonu, uoči referenduma zakaznog za ovu nedjelju na Krimu

Očekuje se da će Kerry upozoriti ministra Lavrova da bi referendum i intervencija ruske vojske na Krimu mogla izazvati koncentrirane sankcije Evropske unije i SAD-a. On ga je već ranije upozorio na veoma ozbiljne korake ukoliko Rusija naruši integritet te regije. Ruski predstavnici u UN-u izjavili su kako oni ne ratuju sa Ukrajinom, prenosi BBC.

Tokom hitnog sastanak Vijeća sigurnosti, moskovski ambasador u UN-u Vitaly Churkin branio je prava Krima u kojem većinom žive ljudi ruske nacionalnosti da odluči hoće li ili ne živjeti u Ruskoj federaciji.

Ruska vojna intervencija uslijedila je nakon pada promoskovskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča 22. februara.

Od tada ruski i američki visoki zvanični redovno održavaju telefonske razgovore, no to nije dovelo do sprječavanja vojne intervencije niti održavanja referenduma.

Atmosfera pred ove razgovore nije vedra s obzirom na to da oba ministra nisu uspjela postići dogovor tokom prethodnih sastanaka. Rusi i dalje odbijaju priznati novu vlast koja je nastupila nakon Janukoviča i odbijaju da se povinuje američkim naredbama.

tačno.net
Autor 14.3.2014. u 08:14