Ukrajinska opozicija zaprijetila novim masovnim protestima

tačno.net
Autor 6.1.2014. u 12:12

Ukrajinska opozicija zaprijetila novim masovnim protestima

Partija Domovina bivše premijerke Julije Timošenko objavila je na internet portalu mjere koje planira provesti tokom mjeseca januara kao znak upozorenja aktuelnoj vladi

KIEV –  Opozicija u Ukrajini koja već nekoliko mjeseci protestuje protiv vladine odluke da ne potpiše Sporazum o partnerstvu sa Evropskom unijom (EU), objavila je mjere za mjesec januar kao znak upozorenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Partija Domovina bivše premijerke Julije Timošenko objavila je na internet portalu mjere koje planira provesti tokom mjeseca januara kao znak upozorenja aktuelnoj vladi.

U saopćenju opozicije navedeno je kako se traži da politički zatvorenici budu oslobođeni, da odgovorni za napade na demonstrante budu kažnjeni, povratak na parlamentarni sistem, da premijer podnese ostavku kao i odgađanje predsjedničkih izbora.

Dodaje se da će pripadnici opozicije održati proteste pred kućom predsjednika te zemlje Viktora Yanukovića, premijera Nikolaya Azarova, ministra unutrašnjih poslova Vitaliya Zaharčenka, državnog tužioca Viktora Pišonka, i još nekih visokih zvaničnika lojalnih aktuelnoj vladi.

Također, navodi se kako će demonstranti 10. januara saopćiti imena svih pripadnika Berkuta, odnosno Specijalnih jedinica policije unutar Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, odgovornih za krvave napade na demonstrante u Kijevu.

U saopćenju se navodi kako ukrajinska opozicija traži da Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) uvedu sankcije vladinim zvaničnicima dok će opozicija do 15. januara svim značajnijim međunarodnim ustanovama dostaviti imena osoba koji su bili umiješane u kršenja ljudskih prava tokom mirnih protesta u Ukrajini.

Na kraju se dodaje kako će u slučaju da njihovi zahtjevi ne budu uvaženi, pripadnici i članovi opozicije 24. januara održati štrajk upozorenja a od 22. do 24. januara masovne proteste pred kućama visokih vladinih zvaničnika.

tačno.net
Autor 6.1.2014. u 12:12