Ukrajinska vlast i opozicija počeli pregovore u cilju rješenja krize

tačno.net
Autor/ica 21.1.2014. u 10:35

Ukrajinska vlast i opozicija počeli pregovore u cilju rješenja krize

Reuters

Opoziciju predstavljaju bivši ministar unutrašnjih poslova Yuri Lutsenko te predstavnici stranaka Svoboda, Udar i Batkivshchina

KIEV – U Ukrajini su počeli pregoviri vlasti i opozicije u cilju pronalaska rješenja aktuelne krize, potvrdila je za Anadolu Agency parlamentarka i savjetnica ukrajinskog predsjednika Anna German.

Sastanak se održava u kabinetu generalnog sekretara Vijeća nacionaln sigurnosti Ukrajine Andreija Klueva. Opoziciju predstavljaju bivši ministar unutrašnjih poslova Yuri Lutsenko, predstavnik stranke Svoboda Ruslan Koshulinskiy, predstavnik stranke Udar Vitaly Kovalchuk te predstavnik stranke Batkivshchina (Otadžbina) Aleksandar Turchinov.

Ispred Vlade  sastanku prisustvuju Andrei Kluev, te parlamentarci Andrei Pornov i Yelena Lukash.

Ukrajinski predsjednik Viktor Yanukovich jučer je zadužio generalnog sekretara Vijeća nacionalne sigurnosti Andreija Klueva da oformi radnu grupu za pregovore sa opozicijom.

Demonstranti su oštetili stadion i objekte koji se nalaze u sklopu stadiona

U neredima koji u ukrajinskoj prijestolnici traju od sinoć oštećen je stadion Dinamo Kieva i poslovne objekte kojı se nalaze u sklopu stadiona.

Demonstranti su nanijeli materijalnu štetu stadionu Dinamo Kieva i objektima u sklopu stadiona. Predsjednik fudbalskog kluba Dinamo Kiev kritikovao je poteze demonstranata.

“Da li je nanošenje štete supovima stadiona i spomeniku Lobanovskom nekome olakšalo? Mislim da su ovi potezi veoma negativni”, kazao je on.

Demonstranti su se 19. januara okupili na Evropskom trgu odakle su krenuli preme ulici Gruševskog. U intervenciji policije 20 osoba je uhapšeno, a u sukobima koji su od tada eskalirali više stotina građana, među kojima su demonstranti i građani, je povrijeđeno. Demonstranti su na trg donijeli i mehanizovani katapult pomoću kojeg su na policajce bacali Molotovljeve koktele. U sukobima je zapaljeno više policijskih vozila.

Nezadovoljstvo građana Ukrajine naraslo kada je Parlament 16. januara prihvatio deset novih zakonskih odredbi, među kojima se nalazi i odredba o zabrani nošenja maski i kaciga na protestima.

tačno.net
Autor/ica 21.1.2014. u 10:35