Ukrajinske snage napale separatiste u zračnoj luci Donjeck

tačno.net
Autor 27.5.2014. u 06:25

Ukrajinske snage napale separatiste u zračnoj luci Donjeck

Ustvrdivši da je prošao rok koji je separatistima dan kako bi mirno položili oružje, glasnogovornik ukrajinskih snaga u regiji kazao je da su dva zrakoplova Sukhoi Su-25 nisko nadlijetala međunarodnu zračnu luku Sergei Prokofiev i ispaljivala upozoravajuće hice

Zrakoplovi ukrajinske vlade napali su proruske pobunjenike koji su u ponedjeljak zauzeli međunarodnu zračnu luku u Donjecku kako bi pokazali svoju snagu nakon predsjedničkih izbora u Ukrajini koje ne priznaju, prenose agencije.

Novinar Reutersa vidio je gusti crni dim kako se nadvija nad zračnom lukom pošto su gotovo dva sata odjekivale eksplozije, a borbeni zrakoplovi nadlijetali to područje.
Ukrajinski sigurnosni dužnosnici potvrdili su da su se na područje zračne luke spustili ukrajinski specijalci. Riječ je o jednom od dosad najsnažnijih sukoba otkad su proruski separatisti počeli oružanu pobunu na istoku zemlje.

Ustvrdivši da je prošao rok koji je separatistima dan kako bi mirno položili oružje, glasnogovornik ukrajinskih snaga u regiji kazao je da su dva zrakoplova Sukhoi Su-25 nisko nadlijetala međunarodnu zračnu luku Sergei Prokofiev i ispaljivala upozoravajuće hice.

»Gerilci su kao odgovor otvorili nasumičnu vatru iz svih tipova oružja«, rekao je glasnogovornik, potvrdivši da su u napadu sudjelovali su i zrakoplovi MiG-29. »MiG-29 napao je područje na kojemu su koncentrirani teroristi«, rekao je glasnogovornik Vladislav Seleznjov.

Glasnogovornik je kazao da su se separatisti rasporedili po cijelom teritoriju zračne luke, čiji je moderni glavni terminal izgrađen prije Europskog prvenstva u nogometu 2012. godine.

»Trenutačno su na aerodromu padobranci koji čiste to područje«, rekao je glasnogovornik. Agencija Reuters navodi da se čini kako su specijalne snage sletjele helikopterima.

Akcija ukrajinskih specijalaca je, kako se čini, prvi agresivan potez novoizabranog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, koji je nakon premoćne pobjede na nedjeljnim izborima najavio da će pregovarati sa separatistima, ali da će se oštro obračunati s »teroristima«, unatoč pozivima Rusije da Kijev zaustavi protuterorističke operacije na istoku zemlje.

Glasnogovornik ukrajinskih snaga kazao je da je cilj operacije helikoptera bilo uništavanje protuzračne baterije pobunjenika u zračnoj luci, ali je opovrgnuo pobunjenička izvješća prema kojima je jedan ukrajinski helikopter srušen.

Kako prenosi agencija dpa, zračna luka u Donjecku zatvorena je od ponedjeljka ujutro kad su je zauzeli proruski separatisti.

novilist.hr

tačno.net
Autor 27.5.2014. u 06:25