UKRAJINA SPREMA RAT PROTIV RUSKIH SNAGA NA KRIMU ‘Krim je bio, je i bit će naš teritorij!’

tačno.net
Autor/ica 17.3.2014. u 13:15

UKRAJINA SPREMA RAT PROTIV RUSKIH SNAGA NA KRIMU ‘Krim je bio, je i bit će naš teritorij!’

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom nalaže da njegova država prizna suverenost Krima kao države, javlja Reuters. To je dio procedure ulaska Krima u Rusku Federaciju.

Ukrajinsko vodstvo, koje je na vlast došlo prošlog mjeseca nakon bijega predsjednika Viktora Janukoviča iz države, navodno je spremno za oružani sukob s ruskom vojskom na Krimu, piše vodeći kijevski dnevnik na engleskom jeziku Kyiv Post .

Dnevnik navodi da su vlasti iz Kijeva svoje vojnike, koji se još uvijek nalaze u nekolicini vojnih baza na području Krima, pozvale da se pripreme za rat.

‘Krim je bio, je i bit će naš teritorij’, citirao je dnevnik ukrajinskog ministra obrane Igora Tenjuha, koji je to rekao u ponedjeljak Ukrajinskom kriznom medijskom centru.

Državna i lokalna vlast zadužena je za realizaciju procesa mobilizacije, a vlada u Kijevu će iznaći potrebna sredstva

Ukrajinski parlament odobrio je odluku privremenog predsjednika zemlje i predsjednika parlamenta Aleksandra Turchinova o privremenoj mobilizaciji zbog ruskog uplitanja u unutrašnje političke probleme i postojanja prijetnje od izbijanja rata u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Izglasavanjem odluke o privremenoj mobilizaciji građana u vojnu obavezu i aktiviranje rezervnog sastava vojske, ova odluka će na snazi biti narednih 45 dana.

Mobilizacija ljudi na Krimu se odnosi isključivo na dobrovoljce koji se prijave tamošnjim vojnim formacijama Ukrajine.

Državna i lokalna vlast zadužena je za realizaciju procesa mobilizacije, a vlada u Kijevu će iznaći potrebna sredstva za to.

U obraćanju na današnjoj sjednici parlamenta sekretar ukrajinskog Vijeća sigurnosti i odbrane Andrej Parubiy je kazao da će oružanim snagama Ukrajine i jedinicama Nacionalne garde biti dodato po 20.000 novih dobrovoljaca.

Podsjećamo da je ukrajinska vlada jučer odbrambenom sektoru odobrila novčanu tranšu od 6,8 milijardi ukrajinskih grivni ili oko 720 miliona dolara.

AA

tačno.net
Autor/ica 17.3.2014. u 13:15