Uloga štampe: Schäuble gleda kritički na strategiju novinskih ureda partija

höh/dpa
Autor/ica 17.5.2019. u 09:42

Uloga štampe: Schäuble gleda kritički na strategiju novinskih ureda partija

Foto: Kay Nietfeld/DPA

Partije bi htjele da svoje stavove najrađe bez filtera iznose u javnost. Zbog toga prave svoje novinske urede. Predsjednik Bundestaga Wolfgang Schäuble gleda kritički na ovaj razvoj.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

U partijama, njihovim frakcijama i čak u ministarstvima stvaraju se novinsku uredi (Newsrooms) – oni trebaju objašnjavati i uređivati političke poruke njihovih poslanika i članova vlade. Kao jedna redakcija. Predsjednik Bundestaga Wolfgang Schäuble gleda na novinske urede sa oprezom.

„Ja sam skeptičan zbog toga ako partije, ministarstva, udruženja i preduzeća hoće da sama proizvode vijesti, to je zadatak medija – takođe i to da oni određuju prioritet vijesti“, kaže on „Weltu“.

I Hrišćanski demokrati (C DU) planiraju takav novinski ured u partiji i frakciji. SPD je svoj već napravila.

DJV (Njemačko udruženje novinara): Službe za odnose sa javnošču neće ispunjavati obavezu davanja informacija

U svijetu, koji „već skoro pati od suviška informacija“ zakon ograničenja (informacija) ima visoku vrijednost. „Ako on ne vrijedi počinje konkurentska borba oko informacija, koje moraju biti senzacionalističke da bi bile uopšte uzete k znanju.“ Na kraju biće više uzrujanja i istovremeno monotonije. Na socijalnim mrežama „još će se preko svake mjere pojačati besmisleni komentari i mišljenja“, kaže Schäuble.

Njemačko udruženje novinara (DJV) nedavno kritikuje: „Novinski uredi šire preko socijalnih mreža sadržaje koji su sami proizveli u kojima nasmiješeni ministri trljaju ruke i posjećuju uzorne projekte“, kaže šef DJV Frank Überall “Neuen Osnabrücker Zeitung” .

Istovremeno ovi uredi „sve više neće ispunjavati svoje obaveze davanja informacija“ i upiti novinara neće biti uopšte ili u samo u nedovoljnoj mjeri odgovoreni.

spiegel.de

höh/dpa
Autor/ica 17.5.2019. u 09:42