Umjesto da slavi Nigerija tuguje: Nova eksplozija u tržnom centru, poginula 21 osoba

tačno.net
Autor 26.6.2014. u 09:56

Umjesto da slavi Nigerija tuguje: Nova eksplozija u tržnom centru, poginula 21 osoba

U eksploziji koja se dogodila u nigerijskom šoping centru poginula je najmanje 21 osoba. Eksplozija se dogodila sat vremena prije utakmice s Argentinom na Svjetskom kupu.

Očevidac je kazao da su tijela ostala raskomadana nakon eksplozije u Emab Plazi u distriktu Abuja, a crni dim se vidio kilometrima daleko. Nažalost, umjesto slavlja u cijeloj državi zbog prolaza u osminu finala prvi put nakon 1998. godine, Nigerijci tuguju zbog žrtava.

Još niko nije preuzeo odgovornost, ali pretpostavlja se da je napad povezan s teroristima grupe Boko Haram.

“Izgubio sam vozača. Zbog čega? Došao da sam da kopiram stranice po niskom cijeni, molio sam ga da me doveze ovdje i ovdje je poginuo”, rekao je lokalni stanovnik Shuaibu Baba.

Službenici su izjavili kako se eksplozija dogodila u najprometnijem mjestu u distriktu gdje se kreće najveći broj kupaca.

“Čuli smo eksploziju, razbili su se prozori od jačine. Istrčali smo napolje, bilo je mnogo ljudi a dosta ih je bilo krvavih”, rekla je jedna od radnica.

Policija je objavila da je do sada pronađeno 21 tijelo, te da je ranjeno 17 osoba. Istakli su kako je istraga u toku i da je jedan osumnjičeni uhapšen dok je drugi ubijen kada je pokušao pobjeći na motoru.

Cijeli tržni centar je bio pokriven televizijskim aparatima jer su se pripremali za gledanje utakmice s Argentinom i veliko slavlje.

Ova eksplozija jedan je u nizu koju su izveli pripadnici Boko Harama koji svirepo ubijaju ljude, te vrše masovne otmice.

klix.ba

tačno.net
Autor 26.6.2014. u 09:56