Umrla Linda Brown, učenica koja je prkosila segregaciji u školama SAD

tačno.net
Autor 27.3.2018. u 10:04

Umrla Linda Brown, učenica koja je prkosila segregaciji u školama SAD

foto: AFP

Linda Braun (Brown), Afroamerikanka čije je slučaj doveo do zabrane rasne segregacije u američkim školama, umrla je u 77. godini, saopštila je u utorak američka asocijacija za unapređenje položaja obojenih osoba (NAACP).

“Linda Braun je bila jedan od onih mladih heroja koji su se, zajedno sa svojom porodicom, borili da stave tačku na supremaciju belaca – rasnu segregaciju u državnim školama”, rekla je Šerilin Ifil, zvaničnica NAACP-a, organizacije osnovane 1909. godine s ciljem da brani prava Afroamerikanaca.

Linda Braun je umrla u rodnoj Topeki u Kanzasu.

Otac Linde Braun, Oliver Braun, želeo je 1951. da upiše tada devetogodišnju Lindu u školu najbližu porodičnoj kući, rezervisanu isključivo za belu decu. Bio je odbijen i morao je da upiše ćerku u jednu udaljeniju školu za decu iz crnih porodica.

Međutim, Oliver Braun je odlučio i da uloži kolektivnu žalbu sudu. Suđenje je trajalo tri godine i uz podršku NAACP-a završeno je jednoglasnom odlukom Vrhovnog suda SAD, u maju 1954, da je segregacija u školama suprotna Ustavu Sjedinjenim Državama.

Ta presuda se smatra jednom od najznačanijih pobeda pokreta za građanska prava u Sjedinjenim Državama.

RSE

tačno.net
Autor 27.3.2018. u 10:04