Umro britanski princ Philip, suprug kraljice Elizabete

RSE
Autor 9.4.2021. u 14:32

Umro britanski princ Philip, suprug kraljice Elizabete

Foto: Andy Rain/EPA

Princ Philip, muž britanske kraljice Elizabeth umro je u 99. godini saopšteno je iz Buckinghamske palače u petak prenosi Reuters.

“Sa dubokom tugom Njeno Veličanstvo Kraljica objavljuje da je umro njen voljeni suprug Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Philip, vojvoda od Edinburgha,” navodi se u saopštenju Palače.

Dalje se navodi da je princ umro ujutro 9. aprila u Windsor palači.

Princ Philip proveo je četiri sedmice u bolnici ranije ove godine zbog liječenja infekcije radi srčanog zahvata, ali se vratio u Windsor početkom marta.

Grčki princ, oženio se Elizabeth 1947. godine, igrajući ključnu ulogu u modernizaciji monarhije u periodu nakon Drugog svjetskog rata, piše Reuters.

Iako nije imao zvaničnu ulogu, Philip, vojvoda od Edinburgha bio je jedan od najuticajnijih figura u kraljevskoj porodici više od 70 godina.

“On je jednostavno bio i ostao moja snaga svih ovih godina”, rekla je kraljica Elizabeth u rijetkom ličnom priznanju Philipu u govoru povodom 50 godina njihovog braka 1997. godine.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će zemlja tugovati zajedno sa kraljevskom porodicom i kraljicom Elizabeth.

“Sjećamo se vojvode prije svega po njegovoj trajnoj podršci Njenom Veličanstvu Kraljici, ne samo kao njezinog pratioca, već i kao njenog supruga i snage već 70 godina”, rekao je Johnson.

Kraljica Elisabeth koja ima 94 godine na tron je došla 1952. godine. Imaju četvero djece, princa Charlesa nasljednika krune, princezu Anne i prinčeve Andrewa i Edwarda.

U maju 2017. godine princ Philip najavio je da će odstupiti sa svih kraljevskih dužnosti.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor 9.4.2021. u 14:32

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija