Umro kralj Saudijske Arabije Abdulah

tačno.net
Autor 23.1.2015. u 11:05

Umro kralj Saudijske Arabije Abdulah

Kralj Abdulah je umro, a novi vladar Saudijske Arabije je dosadašnji prijestolonasljednik njegov polubrat Salman, objavila je rano ujutro u petak saudijska državna televizija.

“Njegovo Visočanstvo Salman bin Abdulaziz Al Saud, svi članovi obitelji i čitava nacija tuguju za Čuvarom dviju svetih džamija, kraljem Abdulahom bin Abdulazizom, koji je preminuo jutros u jedan sat iza ponoći”, navodi se u priopćenju kraljevske kuće.

Kralj Abdulah (91) je u posljednje vrijeme bio slaba zdravlja, a od Nove godine nalazio se u bolnici u Rijadu zbog upale pluća.

Novi 79-godišnji kralj Salman imenovan je prijestolonasljednikom i ministrom obrane 2012. godine, a prije toga se desetljećima nalazio na čelu pokrajine Rijad.

Na čelu Kraljevstva Abdulah je bio od 2005., ali je de facto vladao zemljom od 1995. kad je njegov polubrat tadašnji kralj Fahd pretrpio težak moždani udar, prenosi agencija Reuters.

Tijekom svoje vladavine Abdulah se zauzimao za bliske odnose Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte i ključnog američkog arapskog saveznika. Imao je presudnu ulogu u podršci Saudijske Arabije egipatskoj vojnoj vladi nakon državnog udara 2012. godine, a podržavao je i pobunjenike protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Abdulah, Fahd i novi kralj Salman sinovi su legendarnog osnivača moderne Saudijske Arabije Ibn Sauda.

Kralj Abdulah je tijekom života obnašao mnoge važne dužnosti – bio je gradonačelnik Meke, zapovjednik Nacionalne garde i zamjenik ministra obrane, a prijestolonasljednikom je imenovan 1982. kad je Fahd postao kralj.

Pošto je Fahd 1995. pretrpio moždani udar, Abdulah je u praksi vladao zemljom, a poslije njegove smrti i formalno je stupio na prijestolje.

Prema časopisu Forbes, Abdulah je na popisu najmoćnijih ljudi svijeta 2013. godine zauzeo osmo mjesto.

Saudijski vladari tradicionalno nose titulu Čuvara dviju svetih džamija, što se odnosi na monarha koji upravlja dvjema najsvetijim džamijama islama – Velikom džamijom u Meki i Prorokovom džamijom u Medini.

index.hr

tačno.net
Autor 23.1.2015. u 11:05

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija