UN: Analiza uzoraka iz Sirije će trajati tri sedmice

tačno.net
Autor 1.9.2013. u 08:18

UN: Analiza uzoraka iz Sirije će trajati tri sedmice

REUTERS

 

U saopćenju Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) navedeno je da će analiza uzoraka biti urađena u nekoliko laboratorija u Holandiji

Analiza uzoraka i dokaza koje su prikupili istražitelji Ujedinjenih naroda (UN) koji istražju navode o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, trajat će tri sedmice i bit će urađena u Holandiji, javlja dopisnik agencije Anadolija.

U saopćenju Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) navedeno je da će analiza uzoraka biti urađena u nekoliko laboratorija.

“Analiza će biti kompletirana u nekoliko evropskih laboratorija i trajat će tri sedmice kada će biti pripremljen izvještaj koji će biti proslijeđen generalnom sekretaru UN-a”, navedeno je u saopćenju.

Istražitelji UN-a u Hagu su se sastali i sa direktorom OPCW-a Ahmetom Uzumcuom gdje su razgovarali o prikupljenim dokazima i narednim koracima koji će biti poduzeti tokom analiza u evropskim laboratorijama.

Inače, istraživači UN-a koji su se od ponedjeljka nalazili u Siriji gdje su provodili istragu o navodima o upotrebi hemijskog oružja, sinoć su iz Njemačke avionom stigli u Holandiju.

Delegacija istražitelja UN-a je proslijedila prikupljene uzorke i dokaze istraživačima i osoblju OPCW-a.

Tagovi:
tačno.net
Autor 1.9.2013. u 08:18