UN: Asanža treba pustiti, Štokholm i London odbacili stav panela

tačno.net
Autor 5.2.2016. u 12:25

UN: Asanža treba pustiti, Štokholm i London odbacili stav panela

Panel nezavisnih stručnjaka UN saopštio je u petak da osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža treba osloboditi i platiti mu odštetu jer je “arbitrarno zatvoren” u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Asanž (44), koji se suočava sa izručenjem Švedskoj zbog optužbi za silovanje, zatražio je azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine.

“‘Radna grupa za arbritrarni pritvor’ razmatra različite forme uskraćivanja slobode kojima je podvrgnut Džulijan Asanž, što predstavlja oblik arbitrarnog pritvora”, rekao je šef ove grupe Seong-Fil Hong.

On je dodao da se pritvor mora okončati, da se moraju poštovati fizički integritet i sloboda kretanja Asanža i da mu se mora dati pravo na kompenzaciju.

On tvrdi da je Asanž pritvoren jer se suočava sa hapšenjem čim izađe iz zgrade Ambasade.

Istovremeno, švedska Vlada odbacila je u petak zaključke panela UN da je osnivač “Vikiliksa” “nezakonito pritvoren” u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Vlada Švedske je saopštila da je Asanž izabrao da boravi u Ambasadi Ekvadora.

“Švedske vlasti nemaju kontrolu nad njegovom odlukom o boravku u zgradi Ambasade. Asanž je slobodan da napusti Ambasadu kada god poželi”, navodi se u saopštenju Vlade.

“To ništa ne mijenja. Potpuno odbacujemo tvrdnje da je Asanž žrtva arbitrarnog pritvora. Mi ćemo formalno osporiti mišljenje radne grupe UN”, rekao je danas portparol Vlade.

Tužilaštvo u Švedskoj saopštilo je da odluka panela UN neće imati formalnog uticaja na njihovu istragu, a policija Britanije navodi da će Asanž biti uhapšen ako izađe.

Asanž se u septembru 2014. godine obratio UN tvrdeći da je “arbitrarno priveden” jer ne može izaći, a da ga ne uhapse.

U njegovoj pritužbi protiv Britanije i Švedske navodi se da je “njemu uskraćena sloboda na arbitraran način na neprihvatljiv vremenski period”.

Švedsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je primilo k znanju da se odluka panela UN “razlikuje od odluke švedskih vlasti”.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 5.2.2016. u 12:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija