UN bira 14 novih članica u Vijeću za ljudska prava

tačno.net
Autor 12.11.2013. u 10:49

UN bira 14 novih članica u Vijeću za ljudska prava

Vijeće za ljudska prava UN-a je organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u svijetu. Ima ukupno 47 članica, a njene odluke su savjetodavnog karaktera. Danas će na mandat od tri godine biti izabrano 14 članica

NEW YORK (AA) – Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) će danas glasati o izboru novih 14 članica u Vijeću za ljudska prava, a izvjesno je da će to članstvo dobiti Rusija i Makedonija, prenosi Anadolu Agency.

Vijeće za ljudska prava UN-a je organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u svijetu. Ima ukupno 47 članica, a njene odluke su savjetodavnog karaktera. Danas će na mandat od tri godine biti izabrano 14 članica.

Za azijsko-pacifičku regiju rezervirane su četiri pozicije, a kandidirane zemlje su Kina, Maldivi, Saudijska Arabija i Vijetnam, Istočna Evropa će dobiti dva predstavnika, a kandidirane su Rusija i Makedonija, dok su za preostala dva evropska mjesta kandidirane Francuska i Velika Britanija. Izbor navedenih zemalja je izvjestan jer je broj upražnjenih mjesta i broj pretendenata za njih jednak.

Četiri afrička predstavnika će biti birana između Alžira, Maroka, Namibije, Južnoafričke Republike i Južnog Sudana, dok će dva predstavnika Južne Amerike i Kariba biti birani između Meksika, Kube i Urugvaja.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava već su protestiralie zbog najvjerovatnijeg izbora Kine, Saudijske Arabije, Rusije i Vijetnama, jer se navodno radi o zemljama koje prednjače u kršenju ljudskih prava i ne zaslužuju da budu članice tog vijeća.

Međunarodna organizacija za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku (HRW) je saopćila da Kina, Rusija, Saudijska Arabija i Alžir, koji su kandidati za članstvo u Vijeću za ljudska prava pri UN-u, ne dozvoljavaju posmatračima koje Vijeće imenuje da vrši misije nadgledanja u njihovim granicama. U saopćenju se također navodi da Kina i Vijetnam sistemski provode kršenje ljudskih prava i da se u tim zemljama mora raditi na povećanju standarda zaštite ljudskih prava, a ne davati im povlaštene pozicije posmatrača u svijetu.

tačno.net
Autor 12.11.2013. u 10:49