UN: Čelnici Mjanmara prijeti optužba za genocid nad muslimanima Rohindža

tačno.net
Autor 18.12.2017. u 09:49

UN: Čelnici Mjanmara prijeti optužba za genocid nad muslimanima Rohindža

foto: aljazeera.com

Najviši UN-ov službenik za ljudska prava pojačao je upozorenje mjanmarskoj čelnici zbog genocida nad Rohindžama, piše Reuters.

Zeid Ra’ad al-Hussein, UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava, izjavio je da ga ne bi iznenadilo da sud jednog dana zaključi da je u Mjanmaru počinjen genocid nad muslimanskom manjinom Rohindža.

“Napadi su dobro promišljeni i isplanirani”

Zeid je za BBC izjavio da su napadi na Rohindže “dobro promišljeni i isplanirani” te da je zatražio od mjanmarske čelnice Aung San Suu Kyi da više učini kako bi zaustavila nasilje vojske.

Zeid je ranije progon Rohinžda u mjanmarskoj saveznoj državi Rahin nazvao “klasičnim primjerom etničkog čišćenja” te izjavio da nitko ne može isključiti elemente genocida nad Rohindžama. Mjanmarske vlasti uporno poriču ove optužbe, a vojska tvrdi da su njihovi napadi “legitimna operacija protiv pobunjenika”.

“Trenutna kriza mogla bi biti samo početak nečeg mnogo goreg”

Zeid je također rekao da zbog ravnodušnog stava mjanmarskih vlasti prema progonu Rohindža strahuje da bi trenutna kriza mogla biti “samo početna faza nečega mnogo goreg”. Za BBC je izjavio da se boji stvaranja džihadističkih skupina u velikim izbjegličkim kampovima u Bangladešu, koje bi mogle napasti Mjanmar i tamošnje budističke hramove.

Zeid nije naveo koji sud bi mogao suditi mjanmarskoj vlasti i vojsci. Mjanmar ne pripada nadležnosti Međunarodnog kaznenog suda, a slučaj onamo može uputiti UN-ovo Vijeće sigurnosti. Međutim, mjanmarska saveznica Kina može uložiti veto na taj postupak.

Organizacija Human Rights Watch objavila je da je vojska u Mjanmaru od listopada spalila 40 sela Rohindža. Oko 870.000 Rohindža pobjeglo je u Bangladeš, a svjedoci progona su opisali sustavno ubijanje, mučenje i silovanje muslimanske manjine.

index.hr

tačno.net
Autor 18.12.2017. u 09:49