UN i EU upozorili Izrael da ne anektira Zapadnu obalu

AJB
Autor 24.4.2020. u 09:52

UN i EU upozorili Izrael da ne anektira Zapadnu obalu

Foto: AP

Ujedinjene nacije i Evropska unija upozorili su Izrael da ne anektira dijelove okupirane Zapadne obale.

Specijalni izaslanik UN-a za Bliski istok Nikolaj Mladenov rekao je da bi takav potez predstavljao „devastirajući udarac“ međunarodno prihvatljivom dvodržavnom rješenju izraelsko-palestinskog konflikta, dok je EU poručila da bi aneksija palestinske teritorije predstavljala „ozbiljno kršenje međunarodnog prava“.

Ranije ove sedmice, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov prvi rival Benny Gantz potpisali su koalicioni dogovor koji uključuje klauzulu o pokretanju planova o aneksiji dijelova Zapadne obale 1. jula, što uključuje i izraelska naselja.

Al Jazeerin reporter iz UN-a James Bays rekao je da je formiranje vlasti u Izraelu ponovo dovelo u fokus pitanje aneksije.

‘Zatvaranje vrata obnovi pregovora’

„Nova koaliciona vlada u Izraelu aneksiju dijelova Zapadne obale čiji vjerovatnijom. To bi značilo da će teritorija koja se sada, prema međunarodnom pravu, smatra okupiranom, biti dovedena pod suverenitet Izraela. U najmanju ruku, tako bi to Izrael predstavio“, rekao je.

U video izjavi pred Vijećem sigurnosti UN-a, Mladenom je upozorio da je „opasna mogućnost izraelske aneksije rastuća prijetnja“, te da bi takav potez prekršio međunarodno pravo.

Takav bi potez, kaže, „zatvorio vrata obnovi pregovora i zaprijetio naporima da se postigne regionalni mir“.

Ranije, šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell rekao je da EU ne priznaje izraelski suverenitet nad palestinskom teritorijom i da će „nastaviti pažljivo pratiti situaciju, te reagovati u slučaju potrebe“.

Netanyahu i njegove pristalice žele požuriti sa aneksijom dok je prijateljski nastrojena administracija Donalda Trumpa na vlasti u SAD-u.

AJB

AJB
Autor 24.4.2020. u 09:52