UN i WHO šalju nove konvoje u Siriju

tačno.net
Autor 22.9.2016. u 08:43

UN i WHO šalju nove konvoje u Siriju

Ujedinjeni narodi saopćili su da će nastaviti slanje konvoja humanitarne pomoći u Siriji, koja je suspendirana poslije napada u ponedjeljak, kada je u napadu na jedan takav konvoj poginulo dvadeset ljudi.

Jens Laerke, glasnogovornik agencije UN-a za humanitarnu pomoć rekao je da se “nekoliko” konvoja očekuje već u četvrtak.

On nije precizirao u kom dijelu Sirije će se to desiti, ali je rekao da konvoji neće ići u Halep, provinciju u kojoj se dogodio prethodni napad nakon kojeg su UN suspendirale humanitarne operacije u toj zemlji.

Laerke je priznao da i dalje nije završena puna procjena, ali je naveo da će planirane isporuke biti izvođene od slučaja do slučaja, prenosi Al Jazeera Balkans.

Elizabeth Hoff, predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Siriji, kazala je za Reuters da ta organizacija priprema dostavu humanitarne pomoći u predgrađe Damaska Moadamiyu.

Sirijski Crveni polumjesec (SARC) obustavio je operacije u provinciji Halep na tri dana nakon napada u ponedjeljak. SARC je nastavio dostavu pomoći u ostalim dijelovima Sirije, kazali su zvaničnici.

Za sada procjenjujemo sigurnosnu situaciju u različitim oblastima. Sljedećih 24 sata nećemo slati konvoje preko linija fronta“, kazala je Krista Armstrong, glasnogovornica Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC).

n1info.com

tačno.net
Autor 22.9.2016. u 08:43